Com fer un underclock d’una GPU amb MSI Afterburner

Més potència sempre és bo, però què passa amb aquelles ocasions en què necessiteu baixar el suc?

Una unitat de processament de gràfics (GPU) s’utilitza per representar processos intensius en gràfics. La gent gasta centenars de dòlars en maquinari potent per aconseguir els millors gràfics, però la gent rarament juga amb la seva GPU de la mateixa manera que ho faria amb la seva CPU.

Però, sabíeu que podeu fer overclock i underclock de la vostra GPU?

Aleshores, com feu un underclock de la vostra GPU i, en primer lloc, per què voldríeu fer-ho?

Què és el subclocking de la GPU?

La GPU consta de diferents nuclis que funcionen com a cor de la vostra targeta gràfica. Cada nucli funciona a una determinada velocitat, coneguda com a velocitat de rellotge. Com que aquests nuclis són els responsables del processament gràfic, com més gran sigui la seva velocitat de rellotge, millor serà el seu rendiment i viceversa.

Els fabricants de targetes gràfiques estableixen una velocitat de rellotge predeterminada per als seus productes, anomenada velocitat de rellotge de fàbrica. Tot i que la majoria d’usuaris fan servir les seves targetes gràfiques a la velocitat del rellotge del fabricant, altres saben com pot ser crucial l’optimització del rendiment de la GPU.

Per adaptar-se als seus requisits gràfics, augmenten o disminueixen la velocitat del rellotge, també coneguda com a freqüència. Underclocking es refereix a reduint la velocitat del rellotge de la targeta gràfica.

Tot i que el underclocking restringeix que la GPU funcioni a plena potència, també té molts avantatges (que es comentarà més endavant a l’article).

Com fer un underclock d’una GPU

La manera més senzilla és fer un underclock d’una GPU és amb un programari dedicat. Hi ha moltes opcions quan es tracta de subclorar una GPU amb programari. Els més populars inclouen:

 • MSI Afterburner
 • Rivatuner
 • Inspector de NVIDIA
 • Eines de la safata ATI
 • Ajust de GPU ASUS

Recomanem MSI Afterburner ja que té una interfície senzilla que és fàcil d’entendre per als principiants. Per molt que siguis nou al underclocking, pots fer-ho en pocs minuts.

 1. Baixeu MSI Afterburner des del Lloc web oficial de MSI. Seguiu les instruccions per instal·lar el programa i inicieu-lo després d’haver-lo instal·lat. Afterburner ofereix una varietat d’interfícies d’usuari, però totes ofereixen les mateixes funcions i configuracions de control. La nostra explicació es basa en el MSI Cyborg Afterburner Skin Red de Drex Design interfície.
 2. Si la vostra interfície predeterminada no s’assembla a la que es mostra a dalt, toqueu Configuració (icona d’engranatge) i vés al Interfície d’usuari pestanya. Sota Propietats de pell de la interfície d’usuari, seleccioneu la interfície esmentada anteriorment.
 3. En aquesta interfície, veureu dos dials rodons als costats esquerre i dret del controlador. El dial de l’esquerra mostra la velocitat del rellotge de la targeta gràfica i la memòria. A més, podeu veure la tensió i la temperatura establertes al dial dret. Al mig, hi ha sis controls lliscants que us permeten controlar tota la configuració de la GPU.
 4. Amb el quart control lliscant, etiquetat Rellotge principal (Mhz), podeu controlar la velocitat dels vostres nuclis de GPU. Una llisca cap a l’esquerra redueix la velocitat del rellotge, és a dir, el underclocking, mentre que una llisca cap a la dreta augmenta la velocitat del rellotge, és a dir, l’overclocking. Mireu com disminueix la velocitat del rellotge mentre moveu el control lliscant cap a l’esquerra.
 5. Reduïu la velocitat del rellotge al nivell que vulgueu, però assegureu-vos que això no farà que els vostres jocs o programes es retardin, es bloquegin o mostrin errors inusuals. Si això succeeix, vol dir que heu subclòs massa l’ordinador, així que augmenteu lleugerament la velocitat del rellotge. Com a tal, normalment és millor disminuir en increments en lloc de grans trossos. Només per assaig i error trobareu una velocitat de rellotge equilibrada.

A més, podeu reduir la tensió (disminuint la tensió) de la vostra GPU per reduir el consum d’energia. També teniu l’opció de canviar el perfil del ventilador per modificar la velocitat del ventilador. És possible que hàgiu de jugar, però trobareu l’equilibri adequat entre la velocitat del rellotge de la GPU, el perfil del ventilador i la tensió per aconseguir que la vostra GPU funcioni de manera eficient mentre està sota clock.

Quins són els avantatges de la GPU Underclocking?

Probablement us preguntareu per què en primer lloc voldreu fer un underclock de la vostra GPU. Aquí hi ha quatre raons per les quals val la pena el underclocking de la GPU.

 1. Factures d’electricitat més baixes: Quan feu un underclock de la vostra GPU, els seus nuclis funcionen més lentament i consumeixen menys energia. El resultat és una disminució del consum d’energia, la qual cosa comporta una reducció de la factura elèctrica.
 2. Gestió tèrmica millorada: Com més ràpid funcioni la GPU, més calor dissiparà. La reducció de la velocitat de processament de la GPU reduirà significativament la producció de calor.
 3. Baix soroll del ventilador: Les GPU underclocked tenen una velocitat de ventilador més lenta que les GPU overclock. Un ventilador que funciona a un ritme més lent fa molt poc soroll. Això redueix la interrupció causada pels ventiladors.
 4. Vida útil de la GPU ampliada: Com més baixa sigui la càrrega que maneja la GPU cada dia, més durarà. El subclocking també us ajudarà a allargar la vida útil de la vostra GPU. Tot i així, executar la GPU a una velocitat més baixa anul·laria el propòsit de tenir una unitat tan cara.

Menys emissions de calor, velocitats de ventilació més baixes i una millor gestió tèrmica beneficien no només la vostra GPU, sinó també la resta del vostre sistema.

És segur fer un underclock de la vostra GPU?

Tot i que el subclocking de la GPU té molts avantatges, hi ha algunes coses a tenir en compte abans de tornar-ho a fer.

En primer lloc, el subclocking de la GPU limita el seu rendiment, de manera que, independentment de la cara i la qualitat de la vostra GPU, no podreu aprofitar tot el seu potencial.

Underclock la vostra GPU amb facilitat

Recordeu que una GPU sense clock és com una arma de doble tall. Malgrat els seus beneficis per reduir la factura elèctrica, reduir les pertorbacions del soroll del ventilador i allargar la vida útil de la GPU, hi ha riscos associats. Si ets un principiant complet i no tens ni idea del que estàs fent, evita canviar res. Podeu acabar danyant la vostra targeta gràfica. A més, el subclocking de la GPU pot ajudar a reduir la calor i, potencialment, disminuir el consum d’electricitat, però comporta una pèrdua clau: la potència de processament de gràfics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *