L’americà que suposadament va assaltar el Capitoli demana asil al dictador bielorús

Un home de Califòrnia buscat per l’FBI per participar en el 6 de gener Motí al Capitoli està demanant asil a Bielorússia, un antic país soviètic governat per un líder autoritari Alexander Lukaixenko, segons un informe de la televisió estatal.

Evan Neumann, de 48 anys, va ser inclòs a la llista dels més buscats de l’FBI al març i està acusat de sis delictes relacionats amb la insurrecció, inclosa l’entrada violenta per motius del Capitoli i l’agressió a funcionaris de l’ordre.

En els expedients judicials, va dir l’FBI que Neumann va passar unes quatre hores al Capitoli i va abusar verbalment i físicament dels agents de policia, inclòs “empenyar amb força [a] barricada metàl·lica” a una fila d’oficials abans d’entrar a l’edifici.

En un enfrontament amb un periodista bielorús, Neumann va mantenir la seva innocència i va dir que estava sent perseguit políticament. Un presentador del canal de televisió Bielorússia 1 el va presentar com un nord-americà que “va buscar justícia i va fer preguntes incòmodes” després que l’expresident nord-americà Donald Trump va desafiar els resultats de les eleccions del 2020, i va afegir que Neumann “ho va perdre gairebé tot i està sent perseguit pel govern nord-americà”. ”

“Nadiu a Califòrnia, amb estudis secundaris, casat, dos fills, propietari d’un negoci. Un entre milions de nord-americans com ell”, va dir un periodista bielorús al segment anomenat “Adéu, Amèrica”. “Per descomptat, és políticament actiu, no com Edward Snowden, no tenia accés als secrets d’estat, però alguna cosa el va obligar a fugir de la terra de llibertats i oportunitats fabuloses, com ens pensàvem abans”.

Neumann va dir que va deixar els EUA al març seguint el consell del seu advocat. La seva fugida de les autoritats nord-americanes va suposar un esquema elaborat: Neumann va dir que primer va volar a Itàlia, després va agafar un tren a Suïssa, va llogar un cotxe per viatjar a través d’Alemanya fins a Polònia abans d’arribar finalment a Ucraïna, on es va instal·lar en un apartament llogat. Després de quatre mesos de viure al centre de Zhytomyr, Neumann va afirmar que va notar la vigilància de l’SBU, el servei de seguretat d’Ucraïna, i va fugir del país, travessant la frontera amb Bielorússia a peu a través dels pantans prop de la zona d’exclusió de Txernòbil.

“Va ser molt difícil creuar-lo, vaig començar cap al migdia i només vaig poder sortir a dos quarts de dues de la matinada”, va dir Neumann al reportatge de televisió. He vist senglars, xocat amb serps, escurçons que es tornen bojos a l’agost, són molt agressius”.

Segons l’informe, va ser arrestat pels guàrdies fronterers bielorussos el 15 d’agost. Les autoritats migratòries bielorusses es van negar a comentar l’assumpte, citant la confidencialitat de la informació personal, va informar l’agència de notícies estatal russa RIA Novosti a principis d’aquesta setmana.

Almenys tres ciutadans nord-americans han sol·licitat asil a Bielorússia el 2021, va dir l’agència.

El president bielorús, Alexander Lukashenko, ha utilitzat repetidament l’esdeveniment del 6 de gener com a punt de conversa per a la seva audiència nacional, posant a Occident com a submergit en el caos i els Estats Units com a “antidemocràtic” en la manera com va tractar els amotinats.

L’agost passat, Lukaixenko va llançar una repressió brutal durant mesos contra les protestes massives que van esclatar des que va reclamar la victòria en unes eleccions presidencials que molts a Bielorússia ia l’estranger van veure com descaradament manipulades. Lukaixenko ha governat el país des de 1994 amb mà de ferro i ha estat acusat repetidament de matar i empresonar els seus oponents polítics.

El seu tracte als manifestants bielorussos, molts dels quals han estat colpejats i torturats en centres de detenció, va provocar una onada de sancions i condemna, inclòs de l’administració Biden.

L’aliat més proper de Lukaixenko, el líder rus Vladimir Putin, va acusar els Estats Units de “doble moral” pel seu tracte als amotinats del Capitoli, dient que és un error que els EUA criticin les repressions contra les protestes antigovernamentals a l’estranger mentre processen els nord-americans que van participar en el insurrecció.

“No eren només una multitud de lladres i amotinats”, va dir Putin al juny sobre els partidaris de Trump que van assaltar el Congrés. “Aquesta gent havia vingut amb demandes polítiques”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *