Storied General Electric per dividir-se en 3 empreses públiques

General Electric, una vegada una de les accions més distribuïdes als Estats Units per inversors individuals, es dividirà en tres empreses públiques centrades en l’aviació, la salut i l’energia.

Fundada el 1892 en part pel reconegut inventor Thomas Edison, GE mai es va recuperar del tot dels greus danys que va patir durant la crisi financera fa més d’una dècada. L’últim dels membres originals del Dow Jones Industrial Average, va ser eliminat de l’índex el 2018.

GE es va remodelar en els darrers anys, passant de l’extens conglomerat creat per Jack Welch a la dècada de 1980 a una entitat molt més petita i centrada.

Amb el seu anunci dimarts que escindirà el seu negoci de salut a principis de 2023 i el seu segment d’energia, incloses les energies renovables, l’energia i les operacions digitals a principis de 2024, General Electric pot haver assenyalat el final de l’era del conglomerat.

“En crear tres empreses públiques globals líders en el sector, cadascuna es pot beneficiar d’un enfocament més gran, una assignació de capital a mida i una flexibilitat estratègica per impulsar el creixement i el valor a llarg termini per als clients, inversors i empleats”, va dir el president i conseller delegat Lawrence Culp Jr. va dir en un comunicat preparat.

Culp es convertirà en president no executiu de l’empresa sanitària. Peter Arduini actuarà com a president i conseller delegat de GE Healthcare a partir de l’1 de gener de 2022. Scott Strazik es convertirà en director general del negoci combinat d’energia renovable, energia i digital. Culp també liderarà el negoci de l’aviació juntament amb John Slattery, que seguirà sent el seu conseller delegat.

La companyia mantindrà una participació del 19,9% a la unitat sanitària.

L’aviació és la part més rendible del negoci de GE. La companyia produeix motors a reacció, sistemes aeroespacials, peces de recanvi i serveis de manteniment per a avions comercials, executius i militars, inclosos caces, bombarders, camions cisterna i helicòpters.

Creixement desenfrenat

L’empresa ha passat anys desfer la seva transformació massiva sota Jack Welch, una època de creixement desenfrenat que va donar lloc a un conglomerat expansiu als anys vuitanta i noranta. Des de bombetes fins a electrodomèstics o assistència sanitària a serveis financers, General Electric hi va intervenir.

Durant el boom de finals de la dècada de 1990, l’augment del preu de les accions de GE la va convertir en l’empresa més valuosa del món. Els ingressos de GE van créixer gairebé cinc vegades durant el mandat de Welch i la capitalització de mercat de l’empresa es va multiplicar per 30.

Tanmateix, les crisis financeres del 2007-2008 van revelar com GE estava exposada al risc, especialment a través de la seva divisió financera.

L’any 2015, GE va anunciar una transformació radical de l’empresa, prometent eliminar milers de milions d’actius per centrar-se millor en el nucli industrial de l’empresa, és a dir, l’energia, l’aviació, les energies renovables i la salut. Això va provocar un cert tumult en el lideratge.

El CEO Jeff Immelt va ser substituït per John Flannery l’any 2017. Flannery va ser destituït només un any més tard amb Culp assumint el relleu i prometent una transformació corporativa massiva.

La companyia va dir dimarts que espera uns costos operatius d’aproximadament 2.000 milions de dòlars relacionats amb la divisió, que requerirà l’aprovació del consell.

GE, amb seu a Boston, també va anunciar dimarts que espera reduir el seu deute en més de 75.000 milions de dòlars a finals d’any.

Les accions van augmentar gairebé un 6% a mig matí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *