5 tauletes i projectes Linux que podeu provar avui

Esteu buscant una tauleta amb Linux? Són difícils de trobar, així que hem reunit les millors opcions per triar.

Linux va néixer en una època en què els ordinadors eren màquines voluminoses i estacionàries. Ara estem a l’era dels iPads d’Apple. Els nostres telèfons Android tenen pantalles tàctils, i també les nostres consoles de jocs. Molts de nosaltres anhelem utilitzar el nostre sistema operatiu de codi obert favorit en un factor de forma que ens agrada.

Afortunadament, no tot està perdut. Si voleu adquirir un dispositiu de pantalla tàctil que executi Linux, podeu fer-ho! Les opcions encara no són abundants, però creixen. A continuació, es mostren alguns dels projectes de tauletes Linux actuals i futurs per mantenir al vostre radar.

1. JingPad A1

El JingPad és la primera tauleta ARM amb GNU/Linux tradicional desenvolupada per als consumidors. Té una pantalla d’11 polzades 2368 × 1728, un teclat desmuntable amb un touchpad i un llapis. Executa JingOS, una interfície semblant a iOS basada en Qt que s’executa sobre Ubuntu.

El JingPad està disponible per a la compra, amb vídeos en línia que mostren el dispositiu en acció. JingOS també té un desenvolupament actiu, amb una base de codi que podeu veure i a la qual podeu contribuir. També podeu instal·lar JingOS en un dispositiu que ja tingueu, com ara Microsoft Surface.

El JingPad té una bateria de 8000 mAh, una càmera posterior de 16 MP i una càmera més petita de 8 MP a la part davantera. Si executeu JingOS al JingPad, en lloc d’instal·lar-lo vosaltres mateixos en un altre dispositiu, també teniu l’opció d’executar diverses aplicacions d’Android.

2. RasPad (Tauleta Raspberry Pi)

El RasPad és un dispositiu de finançament col·lectiu que ofereix tot el que cal estimar sobre el Raspberry Pi, però en un factor de forma de tauleta. Això fa que sigui un producte fantàstic per a fabricants i retoladors. A jutjar pels preus de la promesa, també és probable que sigui relativament assequible.

Si heu utilitzat un Raspberry Pi, sabeu que la plataforma és la que voleu que sigui. La gent ja ha buscat maneres de fer-ho fer portàtil el seu Raspberry Pi.

Comprar un RasPad us pot estalviar temps i esforç per crear el vostre propi producte. Això no vol dir que no us divertireu amb el bricolatge. Per exemple, podeu crear el vostre propi dispositiu Chrome OS o Android mitjançant instal·lant el sistema operatiu adequat.

En un entorn educatiu o industrial, podeu connectar la tauleta a un robot per utilitzar-la com a panell de control. Per a alguna cosa més informal, prova de combinar un gamepad i convertir el teu Raspberry Pi en un dispositiu de joc mòbil.

3. Planeta Bessons

Planet Gemini és més un telèfon intel·ligent que una tauleta. Dit això, també és més una PDA que un telèfon intel·ligent. És un producte de nínxol sense disculpes creat per a un usuari més tècnic. Sincerament, és més probable que aprecieu més aquest dispositiu que funciona amb Linux per ser empotxable que per tenir una pantalla tàctil.

El Gemini té un teclat físic i un factor de forma clamshell. Quan el tanqueu, no hi ha pantalles cap a l’exterior ni botons de marcació. Tot i així, el Gemini pot servir com a telèfon, ja que teniu l’opció de demanar una versió habilitada per a 4G o una versió només per a Wi-Fi.

El sistema operatiu principal de Gemini és Android, però ve amb un carregador d’arrencada desbloquejat i és capaç d’executar altres sistemes operatius. Podeu instal·lar Debian Linux, per exemple. També podeu optar per un altre sistema operatiu per a telèfons intel·ligents basat en Linux, com ara Sailfish.

4. Tauletes Emperor Linux

Vols fer la ruta convencional? No busqueu més que Emperor Linux. Aquest distribuïdor agafa les línies de maquinari existents, com ara el Lenovo ThinkPad i el Panasonic Toughbook, i instal·la Linux.

Per un parell de grans, podeu obtenir un ordinador capaç amb una pantalla que us permetrà gaudir o desenvolupar l’experiència tàctil de Linux. Depenent de la potent o la durabilitat que vulgueu que sigui la vostra màquina, podeu gastar milers més fàcilment.

El vostre dispositiu farà girar el cap? Poc probable. Són màquines que semblen més a casa a una oficina o a un lloc de treball que al sofà. Però si la vostra prioritat és fer feina i teniu un pressupost més gran, aquesta pot ser la vostra millor opció.

5. PineTab

La PineTab és una tauleta de 10 polzades de Pine64, la gent que hi ha darrere del Pinebook i del Pinephone. Es tracta de maquinari muntat tenint en compte Linux perquè els desenvolupadors tinguin una manera assequible de desenvolupar programari per al factor de forma de la tauleta. Fins i tot hi ha una funda acompanyant amb un teclat i un panell tàctil que converteix el dispositiu en un substitut de l’ordinador portàtil.

A la superfície, el PineTab sembla una alternativa assequible a l’iPad. Algun dia, potser, però el dispositiu comparteix els mateixos components interns que alimenten el Pinebook original de 99 dòlars. Això vol dir que l’experiència del programari és més lenta del que la majoria de la gent està disposada a suportar.

La CPU lenta i els 2 GB de RAM provoquen un llarg retard tant a l’hora d’iniciar com d’interaccionar amb les aplicacions, i això només és per a aquelles que no simplement s’estavellen. Però amb el conjunt adequat de programari optimitzat i expectatives realistes del que voleu utilitzar aquest dispositiu, és possible que el PineTab pugui satisfer les vostres necessitats.

Igual que altres maquinari Pine, el PineTab es compra i es ven per lots. El lot original s’ha esgotat i no està clar si Pine64 enviarà el mateix dispositiu en el futur o potser optarà per un model actualitzat. Estigueu atents al projecte per veure què us depara el futur, mireu si podeu trobar-ne un de segona mà per a la venda o mireu el PineNote.

El PineNote és una altra tauleta de Pine64 amb una pantalla de tinta electrònica d’11 polzades, un bolígraf Wacom i components interns més potents. Amb 4 GB de RAM i 128 GB d’emmagatzematge, el dispositiu podria ser una tauleta capaç algun dia. Però, de moment, el dispositiu només està disponible per a la comanda prèvia amb els desenvolupadors com a públic destinat. Aquest és un projecte per veure per a persones que busquen una alternativa FOSS a la tauleta reMarkable o als lectors electrònics Boox amb Android.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *