Espia xinès condemnat per un cas d’espionatge aeri

El primer oficial d’intel·ligència xinès que va ser extradit als EUA va ser condemnat per intentar robar secrets comercials de l’aviació atraient experts de la indústria a la Xina.

Un jurat federal a Ohio va condemnar Yanjun Xu, que treballava per al Ministeri de Seguretat de l’Estat de la Xina, per conspirar i intentar cometre espionatge econòmic i robatori de secrets comercials, segons el Departament de Justícia.

Entre els secrets comercials que Xu va intentar robar en nom de la Xina hi havia la tecnologia relacionada amb el ventilador de motor d’avió compost de GE Aviation, que no ha estat duplicada per cap altra empresa del món, va dir el Departament de Justícia.

Els fiscals van dir que va pagar als experts de la indústria, almenys a partir de desembre de 2013, perquè viassin a la Xina amb l’excusa de fer una presentació a la universitat sobre el seu tema.

Operant sota àlies, Xu es va dirigir a experts en aviació als EUA i a l’estranger, inclòs un enginyer de GE Aviation a Cincinnati, Ohio. L’enginyer va viatjar a la Xina el maig de 2017 per fer una presentació i es va reunir amb Xu, que va pagar les despeses de viatge de l’empleat i un estipendi. L’enginyer de GE, que ja no treballa per a l’empresa i no ha estat acusat d’un delicte, va portar documents confidencials de l’empresa amb ell, segons WCPO, que citava una declaració jurada segellada de l’FBI.

Més tard, Xu va demanar a l’enginyer que li enviés més informació de l’empresa, però en aquell moment l’enginyer estava cooperant amb l’FBI per atraure Xu a Bèlgica, on va ser arrestat l’abril de 2018, segons el Departament de Justícia.

Xu s’enfronta a 60 anys de presó. No s’ha fixat una data de sentència.

“Per a aquells que dubten dels objectius reals de la [People’s Republic of China], això hauria de ser una trucada d’atenció; estan robant la tecnologia nord-americana per beneficiar la seva economia i l’exèrcit”, va dir Alan E. Kohler Jr., el subdirector de la divisió de contraintel·ligència de l’FBI.

En els últims anys, els EUA han acusat cada cop més el govern xinès d’espionatge econòmic. Sota l’administració de Trump, el Departament de Justícia va llançar la seva Iniciativa de la Xina, que va fer que la persecució dels casos de robatori comercial, pirateria i espionatge econòmic fos una prioritat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *