Quina diferència hi ha entre la GUI i la CLI?

És probable que tingueu curiositat per saber quina interfície utilitzar al vostre sistema operatiu. O potser voleu conèixer la diferència entre una GUI i una CLI.

Abans d’aprofundir en el tema principal, cal entendre què és una interfície. Una interfície és un dispositiu o programa que permet comunicar-se o interactuar amb un ordinador i fer-hi canvis. Cada sistema operatiu (Windows, macOS, Linux) utilitza una interfície, ja sigui una GUI o una CLI. Sense cap d’aquestes interfícies, seria pràcticament impossible fer res a l’ordinador.

Aleshores, hauríeu d’utilitzar una GUI o una CLI?

Què significa GUI?

La GUI (pronunciada com a ‘GU-I’) significa Interfície gràfica d’usuari. És el tipus d’interfície més comú i us permet comunicar-vos amb el vostre ordinador mitjançant gràfics visuals com icones, botons, funcions d’arrossegar i deixar anar. Inventada a finals de la dècada de 1970, la interfície gràfica d’usuari (GUI) ha crescut des de llavors fins a ser la interfície d’usuari estàndard, amb cada cop més empreses que fan la seva. Probablement també utilitzeu una GUI.

La GUI fa ús de ginys que són manipulats per l’usuari per realitzar funcions a l’ordinador. Un giny és un element o component de la interfície gràfica d’usuari que us permet comunicar-vos amb el vostre ordinador. Els widgets poden ser bàsics com cintes, barres de desplaçament i botons, o poden ser més tècnics com finestres, carpetes i panells.

Què significa CLI?

CLI significa interfície de línia d’ordres i és una interfície d’usuari basada en text. Això vol dir que només podeu interactuar amb l’ordinador mitjançant text, codi i scripts. Aquests textos també s’anomenen ordres. Quan escriviu una ordre, l’ordinador també respon amb un text. Aquestes ordres us permeten veure i obrir fitxers, crear i suprimir carpetes, instal·lar aplicacions i fer tot el que podeu fer amb una GUI.

La interfície de línia d’ordres es va crear a principis de la dècada de 1960 quan només es podia accedir als ordinadors mitjançant la interfície de línia d’ordres. Fins i tot amb l’aparició de les GUI una dècada més tard, moltes persones encara fan servir la interfície de línia d’ordres. A Windows, hi ha dues opcions d’interfície de línia d’ordres, a PowerShell i al símbol del sistema. S’anomena Terminal a macOS i Linux.

Quina diferència hi ha entre la GUI i la CLI?

La principal diferència entre la interfície gràfica d’usuari (GUI) i la interfície de línia d’ordres (CLI) és la visualització. La visualització és l’ús d’imatges, animacions o diagrames per facilitar la interacció entre sistemes o representar informació. Amb la CLI, només podeu interactuar amb l’ordinador mitjançant ordres basades en text. Però amb la GUI, gairebé totes les imatges es poden fer clic i interactuar amb elles fàcilment.

Quins són els avantatges de la GUI?

Estàs pensant a canviar de CLI a GUI? Potser us esteu preguntant si una GUI és millor que una CLI? Continueu llegint per conèixer els avantatges de la interfície gràfica d’usuari respecte a la interfície de línia d’ordres.

1. Facilitat d’ús i usabilitat

Una GUI és molt fàcil d’utilitzar i navegar. Amb pocs coneixements, qualsevol pot navegar per una GUI força bé. Però això no és així per a la CLI; s’ha de conèixer bé les ordres CLI per utilitzar-les, mentre que els errors ortogràfics o gramaticals poden fer que una ordre sigui inútil.

2. Fàcil d’aprendre

La interfície gràfica d’usuari és molt fàcil d’aprendre en comparació amb la interfície de línia d’ordres. Això és perquè fa ús de la visualització i els gràfics. No és cap novetat que la gent aprengui més fàcil amb ajudes visuals. La CLI és més difícil d’aprendre perquè la seva interfície no és fàcil d’utilitzar i cal que aprenguis moltes ordres per poder navegar correctament per la interfície.

3. Personalització

Podeu personalitzar la GUI al vostre gust. La GUI us permet canviar el fons de pantalla, el tema, el tipus de lletra, la resolució, la mida de la icona i la icona, el color, etc. Aquesta funció permet que les persones amb discapacitats visuals com el daltonisme personalitzin els seus ordinadors per fer-los servir fàcilment. La GUI és flexible. D’altra banda, la CLI és molt rígida. Es poden fer petits o cap canvi a la línia d’ordres o al terminal.

Quins són els avantatges de CLI?

Tot i que la CLI és més antiga que la GUI i una mica difícil d’aprendre, té els seus avantatges. Continueu llegint per descobrir per què hauríeu d’utilitzar a interfície de línia d’ordres en lloc d’una interfície d’usuari gràfica.

1. Velocitat

La CLI és més ràpida que la GUI? Sí, ho és. Les funcions que requeririen nombrosos clics i finestres a la interfície gràfica d’usuari, es podrien escriure i executar en pocs segons mitjançant la interfície de línia d’ordres. La cerca d’actualitzacions o la cerca a través d’un directori gran es pot fer més ràpid mitjançant la CLI que a la GUI. La GUI també necessita més recursos per executar-se, fent-la més lenta que la CLI.

2. Automatització

La interfície de línia d’ordres és perfecta per fer tasques repetitives a gran escala. Imagineu-vos canviar el nom de centenars de fitxers a la GUI: caldria una edat. A la CLI, les tasques grans i tedioses es poden automatitzar mitjançant un script o una ordre al terminal.

3. Memòria i Recursos

A diferència de la interfície gràfica d’usuari, la interfície de línia d’ordres utilitza menys RAM i temps de processament de CPU. Això vol dir que el vostre ordinador estarà a velocitats òptimes i funcionarà de manera eficient.

La CLI no requereix molts recursos per executar-se. Per utilitzar la GUI, necessitareu un bon monitor, un teclat i un ratolí. La CLI només requereix un monitor funcional i el vostre teclat.

4. Simplicitat

Si sou un fanàtic del minimalisme, hauríeu de considerar utilitzar la interfície de línia d’ordres. La seva interfície bàsica i el seu disseny us atraurien millor que la interfície gràfica d’usuari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *