Com va impactar notebandi l’economia de 3 maneres positives

Tot i que l’oposició va criticar el govern de Modi per la prohibició de notes, al·legant que cap dels quatre objectius de la mesura s’ha complert, la desmonetització ha ajudat no només al govern sinó també a la gent en general.

Nova Delhi: Han passat cinc anys des que el primer ministre Narendra Modi va anunciar la desmonetització dels bitllets de 2000 i 500 rupies en una adreça televisiva el 8 de novembre de 2016 per aconseguir l’objectiu de comprovar el finançament del terrorisme per part del Pakistan, la impressió de moneda falsificada, diners negres i corrupció. .

Tot i que l’oposició va criticar el govern de Modi per la prohibició de notes, al·legant que cap dels quatre objectius de la mesura s’ha complert, la desmonetització ha ajudat no només al govern sinó també a la gent en general. Aquí hi ha tres maneres en què la desmonetització va ajudar l’economia índia.

Foment de l’economia sense efectiu

Amb l’anunci de la desmonetització, els ciutadans de l’Índia van començar a utilitzar més sovint els modes de pagament digitals per a les seves transaccions diàries. Les dades suggereixen que la penetració de les transaccions digitals ha augmentat constantment des de llavors any rere any. Val la pena esmentar aquí que l’índex de pagaments digitals de RBI, que té el 2018 com a any base en 100, ara ha pujat a 270. L’índex captura la propagació dels pagaments digitals, tenint en compte el creixement de la infraestructura de pagaments.

El valor de les transaccions a través de la interfície de pagaments unificada (UPI) va superar els 100.000 milions de dòlars l’octubre del 2021. Els UPI només es van introduir durant el període posterior a la desmonetització al país i el seu ràpid creixement és realment estel·lar. Els economistes diuen que l’alt nivell de digitalització ha donat a l’economia la capacitat de créixer sense un augment corresponent en efectiu.

Durant el confinament nacional imposat fins al 31 de maig de 2020 per contenir la propagació del virus Covid-19, l’economia sense efectiu, que va ser promoguda pel govern de Modi arran de la desmonetització, va demostrar ser una oportunitat de Déu i va ajudar a la gent a sobreviure. Durant aquest període, la majoria de la gent va demanar articles essencials en línia i va fer pagaments mitjançant banca en línia, targeta de dèbit o crèdit o mitjançant UPI.

Si aquests mitjans no haguessin existit durant el confinament, la gent s’hauria vist obligada a sortir de casa i s’hauria arriscat a contraure la malaltia.

Baixa les monedes falses

Dels quatre objectius clau de la desmonetització, l’Índia sembla que ho ha fet bé en tres. A part de l’augment de les transaccions digitals, hi ha hagut una caiguda de les monedes falses. Segons un informe al Temps de l’Índia, els bitllets falsificats detectats van continuar baixant de 3,1 lakh l’any fiscal 2019 a 2,9 lakh l’exercici fiscal 20 i 2 lakh l’any fiscal 21.

L’economia informal s’ha reduït

També hi ha indicis que l’economia índia s’està formalitzant més. L’economista en cap del grup SBI, Soumya Kanti Ghosh, va esmentar en una nota que hi ha indicadors que l’economia informal s’ha reduït al 20% del PIB des del 50% fa uns anys. Això és comparable a Europa i molt millor que els països llatinoamericans on la mida de l’economia informal s’estima en un 34%.

“L’augment de la recaptació del GST malgrat la reducció del PIB mostra clarament que la formalització ha assegurat que la política fiscal es pot utilitzar com a eina de política fiscal contracíclica quan els ingressos es van enfonsar a causa de la pandèmia. Aquesta és una clara ruptura amb el passat, ja que la política fiscal sempre s’ha utilitzat com a eina de política fiscal procíclica a l’Índia”, va dir Ghosh.

Segons els experts, mesures com la desmonetització i el GST han ajudat l’economia índia a formalitzar-se. A llarg termini, això ajudarà a augmentar els ingressos fiscals de l’Índia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *