4 tràgics accidents informàtics que podeu prevenir

Hem reunit els principals accidents informàtics que poden tenir conseqüències desastroses. Afortunadament, tots són fàcils de prevenir.

Els ordinadors són dispositius vulnerables i sovint poden semblar que es fan malbé per si mateixos, però l’error de l’usuari és un gran causant de problemes. Pot ser que hi hagi coses que no sou conscients que són perills potencials i que la ignorància podria acabar destrossant el vostre sistema.

No tingueu por perquè hem reunit alguns dels principals accidents informàtics que poden tenir conseqüències desastroses. El millor és que tots són fàcils de prevenir, sempre que actueu i compleixis els consells.

1. Desconnecteu durant una tempesta de llamps

Tothom hauria d’invertir en un protector contra sobretensions. Són una manera barata i útil de protegir els vostres dispositius elèctrics de pics de tensió. En poques paraules, un canvi sobtat i dràstic en la potència que s’envia als vostres dispositius pot danyar els components interiors. Un protector contra sobretensions, com el seu nom indica, bloquejarà o curtirà a terra qualsevol quantitat de tensió que amenaci.

Tanmateix, no són infal·libles. Tot i que normalment us poden protegir amb èxit de l’ús de dispositius elèctrics d’alta potència dins del mateix sistema o d’un tall de corrent, no són tan bons quan arriba una tempesta de llamps. Si un llamp arriba a prop d’una línia elèctrica o de casa, pot provocar que la pressió elèctrica augmenti en un milió de volts. Si el vostre ordinador està connectat, un protector contra sobretensions no podrà fer-ho.

Les possibilitats que això passi realment són relativament escasses, però no inexistents. Això no és una cosa amb la qual vulgueu córrer riscos, sobretot tenint en compte el cost de substituir l’equip danyat. Per tant, la manera més barata i segura de protegir-se durant una tempesta elèctrica és apagar i desconnectar el vostre equip. No n’hi ha prou amb apagar-lo, també cal estirar l’endoll.

2. No descarregueu Something Dodgy

Existeixen molts virus per a Windows perquè és el sistema operatiu d’escriptori més utilitzat. Els usuaris maliciosos saben que és més probable que rebin un èxit a Windows, per això dediquen temps a buscar vulnerabilitats al sistema i aprofitar-ne. Si no aneu amb compte amb el que esteu baixant, potser des d’un lloc o anunci poc fiable, podríeu trobar el vostre sistema infectat ràpidament.

Un tipus de virus és un keylogger, que és una cosa que registra cada pulsació de tecla introduïda. A continuació, es torna a enviar a qui l’ha distribuït, donant-li un registre complet de tot el que heu escrit. Això va més enllà dels estats de Facebook: estem parlant de continguts de correus electrònics, contrasenyes, respostes de seguretat… l’escrius, ells ho tenen. El dany pot ser massiu i potser ni tan sols sabeu que està passant.

Com a tal, no només és primordial que tingueu cura amb les vostres descàrregues, sinó que també necessiteu protecció per combatre els virus. A més d’utilitzar programari antivirus, és possible que també vulgueu tenir en compte supervisant la seva xarxa per assegurar-vos que no s’enviï res a l’exterior i utilitzant eines dissenyades específicament per lluitar contra els keyloggers.

3. No deixeu que el vostre ordinador portàtil es sobreescalfi en un espai reduït

Alguns ordinadors portàtils poden escalfar-se en el millor dels moments, i molt menys quan es troben en un espai reduït. Teòricament, un circuit d’apagada tèrmica hauria d’apagar-ho tot si el sistema s’està escalfant perillosament, però mai és segur confiar-hi. Si acabeu amb el vostre ordinador portàtil, poseu-lo a dormir i després deixeu-lo en algun lloc tancat (com en una bossa d’ordinador portàtil), potser és hora de reconsiderar-ho.

Posar un sistema a dormir no vol dir que només depèn de tu per despertar-te. Per exemple, un sistema es desactivarà si té una tasca programada per realitzar. El mateix pot passar amb el protocol Wake On LAN. Podríeu plantejar-vos desactivar coses com aquesta per evitar que el vostre sistema es desperti durant el son, però això anul·la el punt si realment les feu servir.

En canvi, és recomanable apagar completament el portàtil si el deixeu en algun lloc on no pugui ventilar correctament. Hi ha hagut històries d’horror de components que es fonen a causa de la calor. A menys que instal·leu un aspersor just a sobre de l’ordinador portàtil, apagueu-lo completament.

En una nota relacionada, si utilitzeu un ordinador d’escriptori, és igualment important donar-li espai per respirar. Tot i que els components a l’interior no estan tan amuntegats com en un ordinador portàtil, encara heu de donar espai a la caixa perquè els ventiladors puguin treure i entrar l’aire amb èxit. Això vol dir que no emmagatzemeu l’escriptori dins d’un armari o recolzat contra una paret; l’ideal és mantenir-lo fora del terra per reduir la pols.

4. No deixeu caure el vostre disc dur

Les unitats de disc dur són equips sensibles. A diferència unitats d’estat sòlid, que tenen components estàtics, els discs durs són dispositius mecànics que tenen un capçal que flota per sobre d’un plat giratori per llegir i escriure dades. Tot i que el plat està recobert d’un lubricant no electrostàtic que ajuda a protegir-lo de col·lisions menors, si té un impacte greu, es rascarà i danyarà el plat.

Ajuda a prevenir un accident

Una pujada de corrent, una caiguda del disc dur, un ordinador massa netejat… tot això i més són accidents que esperen passar, però esperem que ara siguis conscient dels passos que has de prendre per prevenir-los.

Estigueu atents als senyals d’advertència que el vostre ordinador està a punt de fallar. Els errors d’arrencada, els fitxers danyats i els ventiladors forts són signes segurs que alguna cosa està en marxa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *