Es descobreix un antic crani d’un nen prehistòric a Sud-àfrica

L’any 2015 a es va presentar un nou membre a l’arbre genealògic dels humans. Hominins fòssils del sistema de coves Rising Star fora de Johannesburg, Sud-àfrica, Els van trobar pertànyer a un no identificat anteriorment espècies d’homínids, que aleshores s’anomenava Homo naledi.

Ara un equip internacional d’investigadors, dirigit pel professor Lee Berger, paleoantropòleg de la Universitat de Witwatersrand de Sud-àfrica, ha revelat el primer crani parcial d’un Homo naledi nen, també de la cova Rising Star. En dos revista articles els investigadors calculen que el nen va morir fa gairebé 250.000 anys, a l’edat d’entre 4 i 6 anys. Tenint en compte que aquest és el primer crani parcial d’un nen de Homo naledi recuperat mai, pot oferir informació important sobre les diferents etapes de vida de l’espècie.

El nen ha rebut el nom de “Leti” després de la paraula setswana “letimela”, que significa “el perdut”.

Natasha Joseph, de The Conversation Africa, va parlar amb la Dra. Marina Elliott, autora principal de el paper descrivint com i on es va descobrir el crani, sobre el treball minuciós i exigent físicament que suposava treure Leti a la superfície.

P: Fa set anys, et vas convertir en un “astronauta subterrani”. Què implica això?

Els “Astronautes subterranis” és un sobrenom per al grup de sis científics i excavadors de l’expedició original de l’Estrella Naixent. Crec que hem rebut el nom perquè treballar a la Cambra Dinaledi era una mica com una missió espacial: un viatge per la foscor, treballant de forma remota només amb connexió de vídeo i veu a un “centre de comandament” a la superfície, i un mono a joc. i cascos.

Tots vam acabar en el projecte després de respondre a un anunci de Facebook que Lee Berger va publicar, demanant excavadores que poguessin (i disposats!) marxar cap a Sud-àfrica amb un mes d’antelació per treballar en un sistema de coves, en espais reduïts. , en un petit equip per excavar material fòssil. En aquell moment no sabíem realment amb què acabaríem, ni quina importància seria.

Pots descriure el sistema Rising Star?

El sistema de coves Rising Star es troba al Bressol de la Humanitat, als afores de Johannesburg. És una gran àrea que té moltes coves, sistemes de coves i rius subterranis, i és famosa per importants troballes fòssils des dels anys vint del segle passat. El sistema de coves Rising Star no és només una gran cova: és una xarxa complexa de túnels, passatges, estrenyes i cambres, algunes de les quals s’interconnecten. És més un laberint o un laberint que una única “cova”.

La Cambra Dinaledi és només una d’un subsistema de cambres i passatges dins del sistema més gran de Rising Star. La nova zona fòssil, UW110, on es van recuperar les restes del nen, es troba en un passatge molt petit de la Cambra Dinaledi, a uns 12 metres de distància d’on vam excavar originalment l’adult. Homo naledi fòssils.

Recordes la primera vegada que vas entrar a Rising Star?

Poc després d’arribar al lloc, alguns dels espeleòlegs ens van portar a Rising Star per donar-nos una idea de la ruta i dels espais. Al principi va ser molt interessant, caminar pels passatges amb les olors a humitat de la cova al nostre voltant. Però ràpidament vam haver d’arrossegar-nos a través d’una estreta, després vam pujar per una cresta de roca (anomenada l’esquena del drac) amb arnesos i vam arribar a una zona anomenada la part superior del tobogan.

Aquell dia no vam baixar per la Chute, però sabíem que l’endemà ens hi dirigiríem per començar les excavacions. Recordo haver-hi mirat, sabent que es tractava d’una fissura vertical de 12 metres de llargada a la roca, però no poder veure el recorregut per l’estretor de la bretxa i les espigues de roca fins a baix. Recordo haver pensat que potser m’havia fet massa pressa en apuntar-me a un projecte així!

Però l’emoció dels fòssils va superar aquesta sensació i l’endemà, Becca Peixotto, Hannah Morris i jo vam ser les primeres excavadores a entrar. El tobogan va trigar molt a negociar, però després vam caure a una petita cambra que portava a Dinaledi. Cambra pròpiament dita.

Vaig ser el primer del grup a entrar a la Cambra Dinaledi i va ser força sorprenent. Amb només el meu far de llum, vaig haver de escombrar cap endavant i cap enrere per veure què hi havia; de seguida, vaig poder veure que hi havia fragments d’os per tot el terra. Fins i tot sense saber que hi havia molt més sota la superfície, era emocionant quedar-nos allà, pensant en com trauriem tot el material, com hi arribava i què significava tot.

Com vas trobar el crani i després el vas treure?

El descobriment de la ubicació de l’UW110 va sorgir d’exploracions que vam fer l’any 2017, intentant entendre més sobre els espais físics del subsistema Dinaledi; com es podrien haver format i com podria haver arribat el material fòssil a la zona. L’equip d’exploració va tenir l’encàrrec d’explorar i mapejar sistemàticament tants passatges interconnectats com fos possible, en la mesura que poguessin entrar físicament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *