5 anys després de l’anunci, quin és l’estat dels diners negres i d’una economia realment sense efectiu?

El balanç de la desmonetització al final de cinc anys mostra un panorama contradictori. La desmonetització no ha assolit l’objectiu principal declarat de purgar els diners negres, però hi ha hagut un gran salt en els pagaments digitals.

PUNTS DESTACATS CLAU

  • La nit del 8 de novembre de 2016, PM Modi va anunciar la desmonetització de bitllets de 500 i 1.000 rupies.
  • En una admissió velada mesos més tard, el febrer de 2017, l’aleshores ministre de Finances Arun Jaitley va acceptar que la desmonetització no havia portat a una purga a gran escala dels dipòsits en efectiu no comptabilitzats, com es va prometre.
  • La desmonetització no ha frenat l’efectiu al mercat, sinó que ha impulsat els pagaments digitals

Fa cinc anys en aquest dia, tu i nosaltres potser estàvem esperant a les cues serpentejants fora dels caixers automàtics esperant per retirar efectiu. La nit anterior, el 8 de novembre de 2016, PM Modi va anunciar la desmonetització en una adreça de televisió nacional en directe no programada a les 20:15. Els bitllets de moneda de 500 i 1.000 rupies deixarien de ser de curs legal, i aquestes dues denominacions eren 86. per cent de la moneda en circulació en aquell moment en termes de valor. El que va seguir van ser setmanes de córrer cap als bancs per dipositar efectiu i buscar nous bitllets.

La promesa que el primer ministre Modi va fer a la nació va ser que purgaria l’efectiu no comptable del sistema, ja que aquells que acumulaven efectiu es veurien obligats a dipositar-lo als bancs. Les imatges que van venir a la ment de manera vívida durant el discurs del primer ministre eren de bitllets per valor de milions de diners amagats a les cases i diners en efectiu en bosses de goma. Modi va prometre que aquells que tinguessin efectiu no comptable es veurien obligats a declarar-lo a les autoritats fiscals o simplement a desfer-se’n. Molts van aclamar la mesura com una clau de mort contra la corrupció.

Però això no havia de ser. Els informes de notícies suggereixen que durant la desmonetització, es van dipositar als bancs bitllets antics per valor de més de 15 milions de rupies. Però poc després de l’anunci, el febrer de 2017, l’aleshores ministre de Finances Arun Jaitley va dir en el seu discurs sobre el pressupost: “Després de la desmonetització, l’anàlisi preliminar de les dades rebudes pel que fa als dipòsits fets per persones en moneda antiga presenta una imatge reveladora. Durant el període del 8 de novembre al 30 de desembre de 2016, es van fer dipòsits entre 2 i 80 lakh de Rs en comptes d’uns 1,09 milions de rupies amb una mida mitjana de dipòsit de 5,03 lakh de Rs. Es van fer dipòsits de més de 80 lakh en comptes d’1,48 lakh amb una mida mitjana de dipòsit de 3,31 milions de rupies”. Una admissió poc velada que la desmonetització no havia portat a una purga a gran escala dels dipòsits en efectiu no comptabilitzats, com es va prometre.

La desmonetització es va descriure posteriorment com un impuls polític per promoure els pagaments digitals. Vam començar a aprendre noves habilitats per a la vida d’adaptar-nos als pagaments digitals i en línia. Des dels pagaments UPI fins a les carteres digitals, els vam provar tots. I se’n presentaven de nous cada dues setmanes. No obstant això, cinc anys després, els informes suggereixen que els bitllets de moneda en circulació continuen augmentant, encara que a un ritme més lent.

Les últimes dades del Reserve Bank (RBI) revelen que els bitllets en circulació (NIC) en termes de valor es trobaven en Rs 17,74 lakh crore el 4 de novembre de 2016, quatre dies abans de la desmonetització. A pocs dies del cinquè aniversari de l’anunci, el 29 d’octubre de 2021, NIC en termes de valor es va situar en 29,17 mil milions de rupies. Un augment espectacular de gairebé el 65 per cent.

El salt més important es va produir durant la pandèmia durant el 2020-21, quan el NIC havia augmentat principalment a causa de la retenció preventiva d’efectiu. Dit això, també segueix sent un fet que el canvi digital ha experimentat una gran tendència a l’alça, amb el nombre i el volum de transaccions creixent amb cada mes que passa. Segons els informes, es van fer transaccions de 421 milions de dòlars a través d’UPI, amb un valor superior a 7,71 milions de rupies, a l’octubre de 2021. La UPI de la Corporació Nacional de Pagaments de l’Índia (NPCI) s’ha convertit constantment com a mitjà important. de pagament i transaccions al país.

La butlleta d’informes al final de cinc anys mostra una imatge mixta. Tot i que la desmonetització potser no ha assolit l’objectiu principal declarat de purgar els diners negres, l’augment dels pagaments digitals és un signe segur de creixement positiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *