La cimera del clima més gran en anys acaba de començar a Glasgow. Aquí teniu què esperar

Les Nacions Unides Canvi climàtic La Conferència de les Parts (COP26) comença el diumenge 31 d’octubre a Glasgow, i el resultat pot determinar si el món s’acosta a una economia de carboni zero per al 2050.

La conferència sobre el clima reunirà delegats d’arreu del món per discutir els seus plans per reduir i limitar les emissions canvi climàtic.

La pregunta clau és si les nacions ampliaran el seu compromís amb la Acord de París, un pla internacional establert el 2015 que té com a objectiu mantenir l’escalfament global per sota dels 2 graus centígrads (3,6 graus Fahrenheit) per sobre dels nivells preindustrials, i preferiblement per sota dels 1,5 C (2,7 F) per al 2100.

Tot i que 197 parts a la conferència de 2015 van acordar l’Acord de París, els compromisos dels països per reduir les emissions no són suficients per estabilitzar el clima per sota d’1,5 C.

Els científics del clima diuen que per assolir aquest objectiu, el món hauria d’abandonar ràpidament els combustibles fòssils com a font d’energia, aconseguint una reducció del 45 per cent respecte als nivells del 2010 el 2030 i arribar a zero el 2050.

Els polítics dels països membres no sempre han estat tan compromesos com els signants originals de l’acord: el 2019, els Estats Units van sortir de l’Acord de París sota el president Donald Trump, Informe de Live Science. El president Joe Biden es va tornar a comprometre amb l’acord en prendre possessió el 2021.

Els objectius de la COP26, segons els organitzadors, són aconseguir que els països acordin plans de reduccions ambicioses Emissions de gasos d’efecte hivernacle el 2030; treballar conjuntament per donar suport a l’adaptació al canvi climàtic que ja s’ha produït; mobilitzar els països desenvolupats perquè proporcionin 100.000 milions de dòlars anuals en finançament climàtic per invertir en zero net global, és a dir, la quantitat d’emissions que produïm no supera la quantitat eliminada per l’atmosfera.

L’objectiu final seria finalitzar el Reglament de París

La reunió de la COP té lloc cada any (enguany és la 26a de la història). Però els ulls estan posats en la conferència d’enguany: com a part de l’Acord de París, els països van acordar proporcionar una actualització cada cinc anys sobre les seves màximes ambicions per reduir les emissions.

Això hauria d’haver passat el 2020, però la reunió de la COP d’aquell any es va retardar pel coronavirus pandèmia. Així, aquestes actualitzacions es produiran a Glasgow aquest any.

També se’ls demana a tots els països que proporcionin una “Comunicació d’adaptació”, que descrigui els reptes als quals s’enfronta cadascú per adaptar-se a un clima canviant i què pensen fer per superar aquests obstacles.

També se’ls demanarà a les nacions, especialment a les nacions desenvolupades, que posin els seus diners on tenen la boca. L’Acord de París va comprometre els països desenvolupats a recaptar 100.000 milions de dòlars cada any per ajudar els països en desenvolupament a finançar els seus objectius climàtics.

Segons l’Organització Intergovernamental per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), les nacions desenvolupades van proporcionar un total conjunt de 78.900 milions de dòlars en finançament el 2018.

Els delegats de la COP26 també intentaran finalitzar el llibre de normes de París, gran part del qual es va adoptar formalment el 2018 a la conferència de la COP24 de l’ONU a Polònia. Però encara hi ha algunes directrius destacades en joc. Una de les qüestions pendents més crucials és que els països encara han de posar-se d’acord sobre com garantir que les reduccions d’emissions no es comptabilitzen dues vegades.

Part de l’estructura que sustenta l’Acord de París són els mercats de carboni: els països o empreses que tenen dificultats per reduir les emissions, com les companyies aèries, poden comprar crèdits d’emissions d’empreses que són més capaços de reduir les emissions. Això hauria de crear un equilibri que mantingui baixes les emissions generals.

Però és molt fàcil que es produeixi una doble immersió: imagineu-vos si una empresa amb seu als Estats Units com Amazon convertís les seves furgonetes de lliurament a només elèctriques. Tant Amazon com els EUA podrien intentar reclamar crèdits de carboni per la reducció de les emissions resultant. Sense regles clares que ho impedeixin, els mercats de carboni podrien acabar permetent més emissions, no menys, segons experts en política climàtica.

Hi ha indicis que la COP26 s’enfronta a forts vents en contra per assolir aquests objectius. Documents filtrats adquirits per la BBC revelen que algunes nacions desenvolupades estan fent pressió contra els objectius financers i esperen minimitzar la necessitat d’allunyar-se dels combustibles fòssils.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *