4 coses que has de saber abans de comprar una targeta gràfica

Aquí teniu cinc punts clau a tenir en compte abans de comprar la vostra propera targeta gràfica, en cas contrari us podeu penedir de la compra.

Quan es tracta d’actualitzar el vostre ordinador, hi ha poques inversions que podeu fer que siguin millors que una targeta gràfica dedicada, sobretot quan jugueu a jocs exigents o editeu vídeos. Malauradament, els gràfics en 3D realistes i les representacions de vídeo avançades no són barats.

Però comprar una targeta gràfica nova no és un procés senzill. Tanmateix, si sabeu aquestes cinc coses abans de començar a comprar, tindreu moltes més possibilitats de comprar una targeta gràfica que us convingui.

1. El rendiment és car

La dura veritat sobre les targetes gràfiques és que si voleu el màxim rendiment, hauràs de pagar el millor dòlar. I les cartes amb més rendiment són molt cares. Podeu pagar fàcilment fins a 600, 800 o fins i tot 1.000 dòlars per obtenir una configuració gràfica de classe mundial.

Prengui el RTX 3070, per exemple. El Nvidia RTX 3070 té un MSRP de 500 dòlars, però ha estat negociant mans per més del doble. És una història similar per a les altres GPU de la sèrie 3000 de Nvidia, i la situació tampoc sembla molt millor per a les GPU de la sèrie 6000 d’AMD.

Abans de l’última generació de GPU de Nvidia i AMD (la sèrie RTX 2000 i la sèrie AMD 5000), el desenvolupament no havia vist cap salt i límits significatiu durant algun temps, la qual cosa va provocar un període de guanys marginals. Després, amb l’arribada de traçat de raigs i altres funcions avançades de GPU, de sobte, valia la pena buscar una nova GPU. Les seves últimes GPU, la sèrie RTX 3000 i la sèrie AMD 6000, són ara la crème de la crème de les GPU i els jocs, si les podeu posar a les mans a un preu raonable.

Per tant, l’afirmació original segueix sent certa: el rendiment dels jocs de primer nivell és car, escassetat de subministrament mundial o no.

Un cop comenceu a comprar una targeta gràfica, pot ser fàcil quedar-se al dia amb els números de model, les tecnologies propietàries, els nuclis de processador i la gran quantitat d’estadístiques diferents que inclou cada targeta gràfica.

En el gran esquema, aquestes coses no són tan útils per a la gran majoria de la gent. El que importa és decidir què vols fer i després esbrinar quines especificacions t’ajudaran a fer-ho.

Per exemple, vols poder jugar? Battlefield 2042 al PC? O esperes passar-hi molt de temps Cyberpunk 2077? Mireu els requisits gràfics dels jocs als quals creieu que jugareu i mireu què requereixen. Utilitzeu-ho com a línia de base.

Penseu també en quants diners voleu gastar. Probablement haureu d’ajustar el vostre pressupost inicial una o dues vegades durant la compra, però és una bona idea començar tenint en compte un preu.

Quan tingueu una idea del que necessitareu i quant voleu gastar, feu una ullada GPU UserBenchmark per veure com es posen a prova diferents cartes en estat salvatge amb diferents configuracions.

3. La memòria RAM GDDR és la màxima prioritat

Com he esmentat abans, cada targeta gràfica té un munt d’estadístiques difícils d’entendre que la descriuen. Tanmateix, podeu ignorar la majoria d’ells i centrar-vos només en un parell.

Un dels més importants és la memòria RAM GDDR, que és la quantitat de memòria amb la qual ha de treballar la targeta gràfica. La memòria RAM de la GPU és independent de la memòria RAM del sistema, que s’utilitza per a operacions de jocs no relacionades amb gràfics. Normalment, com més RAM tingui la vostra GPU, més càlculs pot fer i millors gràfics obtindreu, tot i que hi ha alguns exemples en què això no sona cert.

Per exemple, algunes de les últimes GPU de la sèrie Nvidia 3000 tenen menys memòria RAM GDDR que la generació anterior, però altres guanys i desenvolupaments en tecnologia de GPU fan que el seu rendiment superi àmpliament el que hi havia abans.

Encara més important que la quantitat de memòria RAM, però, és el tipus de memòria RAM. Fa molt de temps, la memòria RAM DDR3 era l’estàndard per a les targetes gràfiques d’alt rendiment, però la tecnologia ha anat molt més enllà. A partir d’avui, el millor tipus de GPU RAM amb què podeu utilitzar és GDDR6X, tal com trobareu a la Nvidia GeForce RTX 3080 i la RTX 3090.

Aleshores, quina diferència hi ha entre la memòria RAM que utilitza el vostre ordinador i la RAM GDDR que utilitza la vostra GPU? Principalment, tot depèn del cas d’ús i de l’eficiència. La vostra CPU utilitza RAM per processar fluxos de treball informàtics i és extremadament ràpida, optimitzada per a la latència. En canvi, la memòria RAM GDDR està dissenyada per processar càrregues de treball de gràfics i està optimitzada per a una amplada de banda màxima.

4. Refredadors de referència vs

Si no sou un entusiasta de les targetes gràfiques, és probable que mai no hàgiu sentit parlar de refrigeradors de “referència” o “no de referència”. Tanmateix, abans de poder explicar la diferència, heu d’entendre com es venen les targetes gràfiques.

Els fabricants, com AMD i Nvidia, fabriquen les targetes reals i les venen directament als consumidors, però també les venen a altres empreses que fan modificacions i venen les seves pròpies versions de targetes. Les targetes del fabricant s’anomenen targetes de “referència”, mentre que qualsevol modificació les fa “no de referència”.

També podeu veure aquestes targetes venudes amb noms com ara Edició del fundador. A la imatge següent, podeu veure la Nvidia RTX 3070 Founders Edition (la versió de referència) al costat del MSI Gaming GeForce RTX 3070 (la versió no de referència).

Un aspecte que es modifica sovint és el sistema de refrigeració. Els sistemes de refrigeració de referència solen tenir un sol ventilador desplaçat a un costat, que enviarà aire calent per la part posterior de la carcassa de l’ordinador.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *