Quina seguretat són les teves dades mentre fas servir el transport públic?

Tant si estàs agafant un metro, un autobús o un avió, has de conèixer la teva seguretat i privadesa. Quins riscos comporta, doncs, el transport públic?

La tecnologia del transport públic està molt estesa. Podeu utilitzar la Wi-Fi gratuïta mentre espereu pujar a un avió o registrar-vos a una aplicació que us indiqui quan espereu el proper autobús en una ruta determinada.

Quins són, però, els riscos de ciberseguretat associats a aquestes comoditats de transport públic?

Quins riscos de seguretat comporta el transport públic?

De fet, hi ha moltes amenaces tant per a la vostra seguretat com per a la vostra privadesa quan utilitzeu el transport públic, ja siguin avions, metro o autobusos.

Els membres del personal de l’aeroport poden cercar els vostres dispositius

Passar per la seguretat de l’aeroport pot ser una experiència estressant, sí, fins i tot per a persones que no tenen res a amagar. Això és especialment cert tenint en compte les regles més estrictes després dels atacs terroristes de l’11 de setembre.

Els representants de l’Administració de Seguretat del Transport (TSA) només haurien de buscar un telèfon que sembli sospitós, com si les inspeccions mostressin un possible dispositiu explosiu a l’interior.

D’altra banda, els agents de la patrulla fronterera poden agafar els dispositius de les persones per determinar si contenen contingut que pugui indicar un risc per a la seguretat nacional d’algú. Això vol dir que la majoria de les persones no s’han de preocupar perquè els seus dispositius es controlin durant un pas de frontera. Tanmateix, les coses no sempre surten així.

Els viatgers domèstics tenien telèfons buscats sense cap motiu aparent

La Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU) va presentar una demanda el 2018 contra la TSA a causa de les denúncies de viatgers aeri nacionals que els representants van confiscar i escorcollar els seus dispositius electrònics.

Vasudha Talla, un advocat del personal del Fundació ACLU del nord de Califòrnia, dit:

“No sabem per què el govern està seleccionant alguns passatgers i no sabem què cerca exactament la TSA als dispositius”.

La COVID-19 necessitava la necessitat de noves tecnologies

La falta de transparència de la TSA és suficient per aixecar les celles. També és preocupant que la seva nova tecnologia desenvolupada en resposta a la pandèmia de la COVID-19 pugui recopilar quantitats creixents de dades de passatgers.

Per exemple, la nova tecnologia inclou programari d’imatge que gira digitalment les bosses dels passatgers sense tocar-les físicament. Un altre aspecte verifica la identitat d’una persona per assegurar-se que no són amenaces de seguretat. Els plans també inclouen funcions biomètriques que permeten a algú utilitzar les seves característiques físiques per accedir a parts d’un aeroport.

Tanmateix, encara no està clar quines mesures públiques de ciberseguretat ajudarien a protegir les dades dels passatgers ni quant de temps l’organització emmagatzema aquesta informació. La TSA tampoc ha discutit com una persona podria optar per no participar en aquests programes.

Desigualtats entre les mesures de seguretat físiques i d’Internet

Les proves mostren que les autoritats de transport públic han augmentat la seguretat física dels passatgers.

Per exemple, el Sistema de trànsit metropolità de San Diego va signar un contracte plurianual per a una empresa de seguretat per ajudar a mantenir la gent més segura als autobusos i troleis. El projecte consisteix a encarregar a 190 agents de seguretat pública la comprovació de les tarifes, la presa d’informes d’articles perduts i molt més.

Al costat oposat del país, l’Autoritat de Transport Metropolità (MTA) de Nova York va instal·lar càmeres de seguretat a les 472 estacions de metro, amb algunes emissions en temps real a una ubicació centralitzada.

Tanmateix, és possible que algunes entitats no prioritzin la ciberseguretat pública de la mateixa manera.

Quines dades cedeix en el registre?

Moltes aplicacions de transport i serveis públics de Wi-Fi requereixen omplir un breu formulari de registre per utilitzar-los. Probablement també veureu una lletra petita sobre com aquests proveïdors externs poden utilitzar les vostres dades. Tingueu en compte que el simple fet d’utilitzar una connexió Wi-Fi gratuïta pot significar que accepteu que les vostres dades es venguin a una altra empresa.

Això és cert fins i tot en els casos en què no teniu més remei que proporcionar a una organització detalls sobre vosaltres mateixos.

La majoria de la gent no s’adona que una llei federal permet al Departament de Vehicles de Motor (DMV) vendre els detalls del conductor, com ara els seus noms, aniversaris, adreces i informació sobre la propietat del cotxe, a tercers per complementar els seus beneficis. Només en un any, DMV de Florida va guanyar 77 milions de dòlars fent això.

No tots els estats participen en la pràctica, i alguns se n’han allunyat (Texas, per exemple). Si us preocupa aquest ús de dades, preneu-vos el temps per cercar al lloc web del DMV el vostre estat per obtenir més detalls. Per exemple, el de Nova York detalla les tres maneres en què l’organització ven a tercers.

Quan sigui possible, aprèn els avantatges de privadesa associats a l’ús de la tecnologia de transport. Si heu de donar diverses dades personals per descarregar una aplicació de seguiment d’autobusos en directe i el proveïdor admet haver venut aquesta informació, val la pena continuar? Vostè pot decidir que és; està bé. Tanmateix, el millor és saber quins avenços tecnològics requereixen de tu a canvi del dret a utilitzar-los.

Com mantenir-se segur mentre utilitzeu el transport públic

Tot i que no necessàriament necessiteu privar-vos de l’accés a Internet a l’aeroport, en un autobús o en un tren, és intel·ligent fer algunes coses específiques per protegir-vos.

Per començar, no us dediqueu a res que requereixi introduir credencials que altres puguin robar, inclosa la comprovació del vostre correu electrònic o compte bancari.

És temptador fer la feina mentre espereu el vostre vol, però aneu amb compte, sobretot si la tasca requereix veure o descarregar informació de propietat.

Comprovar el protocol de seguretat d’Internet és un altre consell ràpid. Per exemple, si el l’adreça comença amb HTTPS, això vol dir que les dades es xifren. Molts navegadors també mostren un símbol de cadenat.

Els professionals de la ciberseguretat també subratllen que, tot i que cap connexió és totalment segura, el millor és fer-ho utilitza les dades mòbils del teu telèfon si està disponible en lloc de la connexió Wi-Fi pública. Això és perquè és una solució sempre xifrada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *