Tempeh Bacon

El tempeh, un producte vegà a base de soja, es transforma en cansalada amb una marinada lleugerament especiada, dolça i fumada. Queda cruixent i deliciós al forn o a la fregidora!

Tempeh bacon em porta directament als meus anys d’adolescència, quan el meu germà gran es va tornar vegà i vam incorporar a tota la nostra família amb aquesta proteïna vegetal. Aleshores, vam comprar cansalada tempeh prèviament marinada, però he descobert que és fàcil fer-la a casa.

La cansalada tempeh és una alternativa de base vegetal fumat, salada i lleugerament dolça a la cansalada. És fàcil de fer a casa i no requereix gaire temps de pràctica.

Marinar el tempeh un dia abans, després coure-lo o fregir-lo just abans de servir. En faig un lot els diumenges al matí, després gaudeixo d’unes llesques per esmorzar durant els propers dies. Una mica va molt lluny, ja que és molt saborós i ben condimentat.

Què és Tempeh?

El tempeh s’elabora amb soja fermentada (de vegades amb altres fesols o grans) i un cultiu de Rhizopus oligosporus, fent que sigui fàcil de digerir. Està lligat en un pastís sòlid i ferm que es pot tallar i llest per cuinar.

Té un gust de nou i de bolets i de vegades pot ser una mica amarg. Per obtenir el sabor més suau, utilitzeu-lo quan sigui agradable i fresc, abans que tingui l’oportunitat de fermentar en excés a la nevera.

Hi ha més tempeh fermentat i tenen les seves aplicacions, però per al propòsit d’aquesta recepta, voldreu un sabor suau que no competeixi amb la marinada.

Consells per fer Bacon Tempeh

El tempeh no és un substitut perfecte de la cansalada. Si intenteu tallar-lo fins com la cansalada, tendeix a desfer-se; trobo que les rodanxes d’1/4 de polzada són les més fàcils de treballar. Tampoc és tan gras ni cruixent com la cansalada, però és deliciós per si mateix.

De vegades, el tempeh es cou al vapor o es bull per eliminar qualsevol sabor amarg. Això no és necessari per a aquesta recepta, ja que la marinada té un fort sabor. La cansalada tempeh obté el seu fumat a partir d’un ingredient antic, el fum líquid, que s’utilitza normalment per a la salsa de barbacoa casolana, les mongetes al forn, la sopa de pèsols o qualsevol plat que pugui utilitzar una mica de sabor fumat i salat.

Canvis i substitucions d’adob

Aquesta marinada es pot adaptar fàcilment, tant si voleu fer-la sense gluten, com si voleu fer servir un edulcorant o oli diferent, o fins i tot afegir una mica de salsa calenta per escalfar-la:

  • Per a les notes salades de la marinada, la salsa de soja és el meu preferit, però podeu utilitzar tamari o aminoàcids de coco. Substituïu-la per salsa de soja baixa en sodi si voleu que sigui menys salada.
  • En lloc del xarop d’auró, es pot utilitzar nèctar d’agave, mel, xarop d’arròs integral o sucre moreno.
  • Un raig de salsa picant i una bona quantitat de pebre negre afegeixen prou cop, però deixeu-los fora i afegiu-hi una mica de vinagre de sidra de poma per obtenir un sabor més suau.
  • Jo faig servir oli d’oliva perquè és el que tinc a mà, però qualsevol cuinant oli, com l’oli vegetal, de canola o de llavor de raïm que no té un gust fort.
  • Si preferiu no utilitzar fum líquid, feu servir una quantitat igual de pebre vermell fumat.

Com es cuina la cansalada de tempeh?

Per al mètode més fàcil i sense mà, m’agrada cuinar cansalada tempeh. En els darrers cinc minuts de cocció, i de nou després de sortir del forn, raspallo una mica de la marinada al tempeh perquè quedi un bon esmalt brillant.

Si voleu una cansalada tempeh extra cruixent, feu servir un fregidora d’aire. Simplement ruixeu el tempeh amb una mica d’oli i cuini a 400ºF fins que estigui ben daurat, uns 8 minuts. Una altra opció: sofregir-lo en una paella amb una mica d’oli d’oliva, uns 3 minuts per costat.

Suggeriments per servir tempeh bacon

Serviu cansalada tempeh igual que cansalada: al costat ous remenats o el tofu per esmorzar, sobre una torrada d’alvocat o fer un BLT vegetarià. També és fantàstic embogit en burritos d’esmorzar o picats i escampat sobre una amanida. No recomanaria utilitzar-lo en sopes o guisats, perquè el tempeh és massa magre, es pot esmicolar i es torna pastoso.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *