3 mites de ciberseguretat que et fan més vulnerable als atacs

Hi ha molta informació contradictòria sobre la ciberseguretat. Aleshores, què no t’has de creure?

L’impacte d’un ciberatac està lluny de ser agradable, i ningú en el seu bon sentit voldria ser una víctima. Hi ha una tendència a viure en la negació, creient que no pots ser atacat pels ciberdelinqüents.

Aquesta negació es basa en alguns mites sobre la ciberseguretat. Si hi ha una cosa que els ciberatacs dels darrers temps han reforçat, és el fet que ningú està exempt de ser atacat.

En aquest article, identificarem alguns mites de la ciberseguretat i els desmentirem.

Per què és important la cibercultura saludable

La cultura és la forma de vida. Seguint aquesta definició, podem dir que la cibercultura és la manera d’abordar la ciberseguretat. Es refereix a les vostres creences, percepcions i accions sobre la ciberseguretat.

La manera com percebeu i reaccioneu a la ciberseguretat afecta els vostres resultats en aquest espai. El que hi poses és el que obtens.

Tot i que els ciberdelinqüents es doten de diverses eines i estratègies per entrar en alguns dels sistemes més segurs, la majoria de les seves tàctiques tenen poc o cap impacte sense la vostra acció o inacció. En altres paraules, l’èxit dels ciberatacs depèn del que facis o no facis. I aquí és on la cibercultura pren el protagonisme.

Si teniu una cultura de ciberseguretat saludable entenent què cal per estar segur en línia i evitar caure en les trampes posades pels atacants, haurien d’esforçar-se més per apropar-se a la vostra xarxa. El cas invers passa si la vostra cultura de ciberseguretat és aquosa o inexistent. Sense saber-ho, entrareu en trampes creades pels atacants i els donareu accés al vostre sistema.

La cultura saludable de la ciberseguretat no hauria de ser estacional ni ocasional. Hauria d’estar arrelat en tu i reflectir-se en les teves activitats en línia. La construcció d’una cultura de ciberseguretat saludable no es fa d’un dia per l’altre. És un procés gradual de compromís, intencionalitat i paciència.

En primer lloc, cal entendre els riscos de ciberseguretat existents. D’aquesta manera, obtindreu una imatge clara de com funcionen i de com els utilitzen els atacants per penetrar en una xarxa. Quan enteneu la dinàmica d’una amenaça cibernètica, esteu en una millor posició per prevenir-la.

Entendre els motius dels ciberdelinqüents és una altra manera de construir una cibercultura saludable. Per què els atacants pirateen els sistemes? Què tenen per guanyar? Quan conegueu les respostes a aquestes preguntes, tindreu més motius per prioritzar la vostra cultura de ciberseguretat.

Els 5 mites de la ciberseguretat que et fan més vulnerable a les ciberamenaces

Els ciberatacs prosperen allà on hi ha vulnerabilitats. Tot i que algunes vulnerabilitats tenen a veure amb dispositius i sistemes de xarxa, altres vulnerabilitats són el resultat de creences i percepcions.

Alguns mites de la ciberseguretat han perdurat durant tant de temps que s’han convertit en la norma en alguns sectors. Fem una ullada a alguns d’ells.

1. Els atacants no guanyaran res de piratejar el meu sistema

Hi ha una idea errònia que els ciberatacs estan dirigits als rics, famosos i influents perquè aquesta categoria de persones té molt a oferir i molt a perdre. Moltes persones corrents senten que estan exemptes d’atacs perquè no entren en aquesta categoria.

Però els ciberatacs no sempre estan dirigits. De vegades, els atacants llancen un atac massiu amb l’esperança d’aconseguir persones que tenen vulnerabilitats als seus sistemes. En aquesta situació, no perfilen els seus destinataris. No importa si ets ric, famós o influent. Si la teva xarxa és vulnerable, seràs una víctima.

Alguns ciberatacs es fan només per demostrar un punt. Un pirata informàtic massa entusiasmat potser voldria guanyar alguns punts com a expert. Busquen sistemes amb vulnerabilitats sense parar atenció als propietaris dels sistemes. Un cop la vostra xarxa sigui vulnerable, estareu al seu radar.

En lloc de pensar que els atacants no guanyaran res de tu, hauríeu d’assegurar-vos que la vostra xarxa no sigui vulnerable. Fins i tot si no sou l’objectiu, podríeu ser colpejat per una bala perduda.

2. Amb una gran solució de seguretat n’hi ha prou

Protegir el vostre sistema contra els ciberatacs manualment pot ser esgotador, sobretot perquè els atacants utilitzen diverses eines per fer la seva feina més fàcil i ràpida. La vostra decisió d’implementar solucions de seguretat per protegir-vos dels ciberatacs és lloable perquè les solucions efectives de ciberseguretat oposen una forta resistència contra les ciberamenaces. Però no estan garantits al 100%.

No vagis a dormir només perquè ho tinguis implementat un marc de ciberseguretat per evitar atacs. Encara heu de mantenir la vigilància a la vostra xarxa.

Estigueu al dia dels punts forts i febles d’una solució que hàgiu implementat i presteu més atenció als punts febles, ja que fan que el vostre sistema sigui més vulnerable als atacs.

3. Implementar la ciberseguretat és massa car

El mite que la ciberseguretat és massa cara és molt comú, sobretot entre la gent normal i les petites empreses. Les persones influents i les grans organitzacions posen els seus diners on tenen la boca pel que fa a la ciberseguretat. Entenen que tenen molt en joc, així que estan disposats a invertir en ciberseguretat per protegir els seus actius.

Com hem establert anteriorment, un ciberatac no fa respecte a la classe social. Qualsevol pot ser una víctima. Les pèrdues patides pels ciberatacs sovint superen les inversions que podeu fer per prevenir aquests atacs.

Per exemple, l’adopció d’un sistema de detecció d’intrusions (IDS) podria recollir una amenaça cibernètica pendent al vostre sistema que et pot causar un gran dany. A més, què és més car: implementar sistemes que funcionin bé o haver de pagar sumes importants per arreglar-ho tot més tard?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *