Estem fent Mindfulness malament, diuen els psicòlegs

Què significa per a tu el mindfulness? Es tracta de ser conscient del que et passa sense distraccions? O és implicar-se amb els reptes de la vida sense jutjar i respondre segons sigui necessari?

Un nou metaanàlisi de gairebé 150 estudis han descobert que la majoria de nosaltres entenem que la consciència consisteix a ser conscients i implicar-nos amb el que se’ns presenta. Malauradament, som molt pitjors a l’hora de posar en acció aquesta part “atractiva”.

“La comprensió científica de la consciència va més enllà del simple alleujament de l’estrès i requereix la voluntat de relacionar-se amb els factors estressants”. diu el psicòleg social de la Universitat de Waterloo Igor Grossmann.

“És, de fet, el compromís amb els factors d’estrès el que finalment resulta en alleujar l’estrès. Més concretament, el mindfulness inclou dues dimensions principals: la consciència i l’acceptació”.

Mindfulness deriva de les tradicions budistes i s’ha utilitzat en entorns occidentals des de la dècada de 1970 com a part de la psiquiatria i la psicologia. S’ha demostrat que ajuda a reduir depressió, estrès, ansietat, i fins i tot addició a les drogues, i es recomana regularment com a mecanisme d’afrontament com a part de la teràpia.

Pel que fa a la comprensió de la consciència per part de la gent normal, som molt bons en la part de “consciència”, diuen els investigadors, on fem un balanç del que ens envolta i de qualsevol possible problema que ens plantegi.

Però l’equip va descobrir que aleshores tendim a utilitzar la consciència com un aval passiu de l’experiència: l’equivalent de consciència a un emoji d’enconxar les espatlles.

El que hauríem de fer per obtenir tots els beneficis de la consciència és participar amb les nostres experiències, trobant solucions i respostes al nostre entorn, una cosa que els investigadors van descobrir que som conscients, però simplement no ho fem.

“Aquestes aplicacions modernes de mindfulness s’han enfrontat recentment a crítiques substancials. Els estudiosos suggereixen que les definicions populars presenten la consciència com una “solució ràpida” per al patiment en lloc d’una pràctica longitudinal de reorientació, reformulació i implicació amb l’experiència diària”. l’equip escriu al seu paper.

“Alguns crítics van tan lluny com a caracteritzar aspectes del moviment de mindfulness a la cultura popular com ‘McMindfulness’: una marca consumista que promou el benestar que posa èmfasi en l’alleujament a curt termini del sofriment personal a costa d’una exploració compromesa de les fonts d’angoixa que poden provocar canvi organitzatiu o social”.

L’equip va examinar 145 conjunts de dades, en total abastant 41.966 participants que van fer el Qüestionari de Mindfulness de cinc facetes. Les cinc facetes són observar, descriure, actuar amb consciència, no jutjar l’experiència interior i no reactivitat a l’experiència interior.

El que l’equip va trobar va ser que hi havia poca “convergència” entre aquestes facetes entre els participants en entorns no clínics. En poques paraules, no acceptem tot el paquet.

“Tot i que hem descobert que la gent sembla entendre conceptualment que la consciència implica implicació, el públic en general no està parlant”. diu l’autor principal i psicòloga organitzativa de la Universitat de Ryerson Ellen Choi.

“Els nostres resultats suggereixen que els laics poden entendre què és la consciència, però és possible que el següent pas d’acceptació no s’entengui bé: limitant el potencial de relacionar-se amb els problemes”.

Tanmateix, l’equip subratlla que no totes les crítiques són del tot correctes sobre el consumisme de la consciència com a producte de benestar. En canvi, estem comprenent més del que podríem pensar, però encara no hem fet el següent pas.

Per descomptat, és poc probable que aquesta sigui l’última paraula sobre el tema i, de moment, no deixeu de banda el vostre repertori de mecanismes d’afrontament. Potser, feu exercici una mica menys d’emoji d’enconxada d’espatlles en la vostra consciència i proveu una mica més de compromís, si podeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *