L’Iran afirma que gairebé ha duplicat les reserves d’urani enriquit amb les converses nuclears que es reprendran

TeheranIran va dir que gairebé ha duplicat el seu estoc d’urani enriquit en menys d’un mes, mentre es prepara per reprendre converses amb les potències mundials per frenar el seu programa nuclear. Teheran ha abandonat progressivament els seus compromisos amb un acord nuclear de 2015 des que aleshores el president dels Estats Units, Donald Trump, va retirar Washington el 2018, fet que va impulsar Washington a imposar noves sancions com a resposta.

“Tenim més de 210 quilos [about 463 pounds] d’urani enriquit al 20%, i hem produït 25 quilos [about 55 pounds] al 60%, un nivell que cap país a part dels que tenen armes nuclears és capaç de produir”, va dir el portaveu de l’Organització d’Energia Atòmica de l’Iran (AEOI), Behrouz Kamalvandi, citat dimecres a la tarda per l’agència de notícies estatal IRNA.

Al setembre, l’Agència Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) va confirmar que l’Iran havia augmentat les seves existències d’urani enriquit per sobre del percentatge permès en l’acord de 2015, un 3,67%.

Al maig, l’OIEA va dir que la seva anàlisi d’una mostra presa d’una instal·lació iraniana a mitjans d’abril “mostra un nivell d’enriquiment coherent amb el declarat per l’Iran”. Els funcionaris iranians van dir a l’abril que havien fet el pas significatiu cap a l’obtenció d’urani de qualitat per a armes enriquint fins a un 60% puresa.

Tot i que tècnicament no és de qualitat per a les armes (90% o més), tenir un emmagatzematge enriquit al 60% redueix el temps que l’Iran necessitaria per fabricar una bomba. Això és una cosa que Teheran insisteix amb vehemència que no vol fer, mantenint que el seu programa nuclear té finalitats totalment pacífices i civils. Els Estats Units, Israel i altres nacions aliades no ho creuen.

El 10 d’octubre, el cap de l’AEOI, Mohammad Eslami, va dir que el seu país havia produït més de 120 quilos d’urani enriquit al 20%, cosa que en teoria permetia la fabricació d’isòtops mèdics utilitzats principalment en el diagnòstic de certs càncers.

L’acord de 2015 amb la Gran Bretanya, la Xina, Rússia, França, Alemanya i els Estats Units va oferir a l’Iran alguns alleujaments de sancions a canvi de frenar el seu programa nuclear. Les negociacions nuclears entre l’Iran i les potències mundials es reprendran el 29 de novembre.

Tot i que l’informe de l’AIEA de la primavera i la nova afirmació de Teheran no marquen desviacions significatives del que l’Iran ha declarat públicament que faria en resposta a la retirada dels EUA del pacte nuclear el 2018, Pamela Falk, de CBS News, va dir que ho aconsegueixen. Clar que si les converses internacionals no aconsegueixen un nou acord que inclogui l’aixecament de les sancions dels EUA, l’Iran podria avançar fàcilment amb el desenvolupament de tecnologia d’armes nuclears.

L’Iran ha augmentat constantment les seves violacions de les restriccions imposades per l’acord històric de 2015 des que el llavors president Donald Trump va retirar els EUA del pacte i va tornar a imposar sancions paralizants.

El secretari d’estat nord-americà, Antony Blinken, va advertir a principis d’aquest any que, tret que es controlés el ritme de les violacions de l’acord nuclear de l’Iran, podria reduir el temps de “ruptura” hipotèticament necessari perquè el país fabriqui una arma nuclear a “poques setmanes”.

Parlant amb “Intelligence Matters” de CBS News L’amfitrió Michael Morell aquesta setmana, l’antic oficial d’operacions de la CIA Norman Roule, antic oficial superior de la comunitat d’intel·ligència a l’Iran, va dir que actualment era “difícil veure com sobreviu l’acord nuclear”.

Va discutir una sèrie de factors, inclosos els avenços nuclears continuats de l’Iran en violació de l’acord, el seu suport continuat a grups malignes a la regió més àmplia i la posició internacional “profundament fragmentada” sobre les accions de Teheran com a raons per esperar pocs progressos en la política política. diàleg.

“Rússia i la Xina no estan a bord de la pressió contra l’Iran, i la diplomàcia no té cap element coercitiu actualment”, va dir Roule a Morell. “Per tant, aquest és un molt bon moment perquè l’Iran busqui concessions addicionals i concessions a llarg termini d’Occident per a un acord nuclear”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *