El primer ministre iraquià sobreviu a un intent d’assassinat amb drons armats

Erbil, Iraq — El primer ministre de l’Iraq va resultar il·lès en un atac d’un dron carregat d’explosius a la seva residència a la zona verda fortament fortificada de Bagdad, van dir diumenge els funcionaris.

Els mitjans estatals iraquians van descriure l’atac com un intent d’assassinat del primer ministre, Mustafa al-Kadhimi.

En un missatge de vídeo televisat, al-Kadhimi va dir que la residència “va patir un atac covard, però gràcies a Déu, jo i tots els que treballen amb mi estem a salvo”. Al Kadhimi també va demanar calma i moderació després de l’atac, que es va produir diumenge a primera hora.

El ministeri de l’Interior de l’Iraq va dir que l’atac va implicar tres drons, dos dels quals van ser abatuts per les forces de seguretat iraquianes, mentre que el tercer va aconseguir colpejar la residència. L’atac va representar el primer intent d’assassinat greu d’un primer ministre iraquià en els anys des de la invasió nord-americana del 2003.

Ningú va reivindicar immediatament l’atac, però els funcionaris iraquians a Bagdad que van parlar amb CBS News van assenyalar amb el dit milícies xiïtes pro-iranianes que han dut a terme atacs similars a la Zona Verda de Bagdad, l’ambaixada dels Estats Units i l’aeroport d’Erbil.

Una font propera al primer ministre iraquià que no estava autoritzada a parlar públicament va dir a CBS News que “la naturalesa de l’atac, el dron utilitzat i el moment indica que les mateixes milícies pro-iranianes solien dur a terme atacs a l’ambaixada dels EUA i L’aeroport internacional d’Erbil està darrere d’aquest acte”.

L’intent d’assassinat es va produir menys de dos dies després que les milícies pro-iranianes fortament armades amenacessin amb exigir comptes al primer ministre de les víctimes derivades d’un enfrontament entre les forces de seguretat iraquianes i els manifestants pro-milícies que protestaven pels resultats electorals recents, en què les milícies pro-iranianes van patir importants pèrdues al Parlament.

Divendres, les forces de seguretat iraquianes que custodiaven la Zona Verda, que acull la seu del govern iraquià i les missions diplomàtiques, inclosa l’ambaixada dels Estats Units, es van enfrontar amb manifestants que reclamaven frau electoral i exigien el recompte manual de vots. L’enfrontament va deixar almenys un mort i 127 ferits.

Qais al-Khazali, el líder de la milícia pro-iraniana Asa’ib Ahl al-Haq, va dir als manifestants que consideren a Al-Kadhimi responsable del vessament de sang.

Diumenge, les Nacions Unides, els EUA, l’Iran i altres països van condemnar l’atac a la residència d’al-Khadimi com un acte de terror. El president Biden va dir que havia “encarregat al meu equip de seguretat nacional d’oferir tota l’assistència adequada a les forces de seguretat de l’Iraq mentre investiguen aquest atac i identifiquen els responsables”.

“Estic alleujat que el primer ministre no hagi estat ferit i felicito el lideratge que ha demostrat en demanar calma, moderació i diàleg per protegir les institucions de l’estat i enfortir la democràcia que tant mereixen els iraquians”, va dir Biden. “Els autors d’aquest atac terrorista a l’estat iraquià han de ser responsables. Condemno en els termes més ferms els que utilitzen la violència per soscavar el procés democràtic de l’Iraq”.

Diversos líders de milícies proiranianes iraquianes van dir que l’atac a la residència del primer ministre podria ser inventat i organitzat per distreure l’atenció de les morts denunciades de manifestants electorals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *