Gràcies als ratolins, podem saber per què l’artritis continua creixent a les mateixes articulacions

Quan els efectes debilitants de artritis reumàtica (RA), vaja, acostuma a passar a les mateixes articulacions que abans han estat rígides, inflades o amb dolor, i això continua sent el cas encara que hi hagi molt de temps entre cada brot.

Segons una nova investigació realitzada en ratolins, això podria ser perquè el nostre sistema immunitari manté un registre d’aquestes afeccions passades, creant un patró de malaltia personalitzat en cada individu. Entendre més sobre com i per què passa això podria obrir noves oportunitats per tractar el trastorn.

Aquest darrer estudi amplia el cèl·lules T en els cossos dels ratolins, glòbuls blancs que són clau per al sistema immunitari. En particular, les cèl·lules T de la sinovi, el teixit que recobreix l’interior de la càpsula al voltant de cada articulació, semblen tenir un record dels problemes anteriors de RA.

“De manera aclaparadora, les bengales es produeixen en una articulació prèviament implicada”, diu l’immunòleg Peter Nigrovic de l’Hospital Infantil de Boston. “Alguna cosa en aquesta articulació sembla recordar,” aquesta és la articulació que va esclatar abans “.

“Hem demostrat que aquestes cèl·lules T s’ancoren a les articulacions i es queden indefinidament després que s’acabi la flamarada, esperant un altre desencadenant. Si elimineu aquestes cèl·lules, els brots d’artritis s’aturen”.

Això es va demostrar mitjançant dos models de ratolí que utilitzaven desencadenants químics per provocar inflamació articular i un model de ratolí que utilitzava un desencadenant genètic per generar el mateix efecte: els investigadors van eliminar una proteïna que bloquejava la citocina proinflamatòria IL-1.

Aquests desencadenants van fer que les cèl·lules T apleguessin altres cèl·lules a la causa de la immunitat, donant lloc a brots d’artritis en articulacions específiques dels ratolins. Quan es van extreure aquestes cèl·lules T, es va evitar una inflamació addicional. Aquestes cèl·lules T no es mouen entre les articulacions i ocupen la “residència a llarg termini” on es troben, diuen els investigadors, a punt per ser reactivades de nou.

L’enfocament adoptat aquí es va inspirar en els estudis de la pell. Se sap que les cèl·lules T amb una forma de memòria resideixen a la pell, donant lloc a patrons repetits en problemes de la pell com ara psoriasi. També passa amb les reaccions al níquel en joies o rellotges de polsera.

“Una persona que reacciona al níquel a través d’una sivella del cinturó també pot desenvolupar una erupció al canell, on portava un rellotge que contenia níquel quan era petit”. diu Nigrovic.

L’equip creu que altres tipus d’artritis autoimmune podrien funcionar de la mateixa manera, cosa que podria conduir a millors tractaments i enfocaments per a aquests problemes. El següent pas és confirmar que el mateix procés passa en humans i trobar maneres d’orientar-lo.

És possible que altres mecanismes també tinguin un paper en aquesta retenció de memòria RA, diuen els investigadors; podria ser que les cèl·lules T siguin la causa principal en alguns casos, però no en altres. Això és quelcom que els estudis posteriors haurien de poder analitzar en el futur.

Amb milions de persones afectats per l’artritis reumatoide a tot el món, qualsevol tipus d’alleujament del dolor o gestió dels símptomes serà benvingut. La bona notícia és que els científics ho fan constantment descobrint més sobre com funciona el trastorn.

“Ara mateix, el tractament de l’artritis reumatoide ha de continuar tota la vida”, diu Nigrovic. “Tot i que podem suprimir amb èxit l’activitat de la malaltia en molts pacients, no hi ha cura. Creiem que les nostres troballes poden obrir noves vies terapèutiques”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *