Obama critica Rússia i la Xina per la “perillosa manca d’urgència” sobre el canvi climàtic

Glasgow, Escòcia – L’expresident Barack Obama va expressar dilluns la confiança a les converses sobre el clima de l’ONU que l’administració de Biden finalment obtindrà el seu paquet climàtic de 555.000 milions de dòlars a través del Congrés, i va culpar als rivals nord-americans Xina i Rússia pel que va anomenar una “perillosa manca d’urgència” per reduir el seu propi clima. – les emissions de demolició.

“Quan es tracta del clima, el temps realment s’està acabant”, va dir Obama als defensors del clima. Tot i que hi ha hagut avenços des de l’històric acord sobre el clima de París de 2015, va dir, “no som a prop d’on hem d’estar”.

Els seus comentaris es van produir quan els líders de la conferència van reconèixer dilluns que hi ha molts punts clau després d’una setmana de converses. Una bretxa de confiança entre les nacions riques i pobres en temes de canvi climàtic va sorgir quan les negociacions van passar per una comprovació del que s’ha aconseguit i del que queda per fer. Els països en desenvolupament van utilitzar cinc vegades versions de la paraula “decebedor” quan els líders van parlar dilluns sobre el progrés fins ara.

La conferència de l’ONU sobre el clima a Glasgow, Escòcia, és la primera de l’expresident nord-americà des que va ajudar a aconseguir el triomf de la Acord climàtic de París 2015, quan les nacions es van comprometre a reduir les emissions de combustibles fòssils i agrícoles amb prou rapidesa per mantenir l’escalfament de la Terra per sota dels nivells catastròfics d’1,5 graus centígrads, o 2,7 graus Fahrenheit.

Aquesta celebració s’ha esvaït i ha estat substituïda per la preocupació. El president Donald Trump va retirar els EUA de l’acord de París. President Biden tornar a posar Amèrica tan aviat com va assumir el càrrec aquest any, però els esforços nord-americans per lluitar contra el canvi climàtic es van retrocedir anys enrere pel moviment de Trump.

“Ara 1,5 C està en suport vital, està a l’UCI”, va dir Alden Meyer, observador de llarg temps de les converses sobre el clima amb E3G, un grup de reflexió ambiental.

L’aparició d’Obama al marge de les converses pretenia recordar als governs l’alegria que va envoltar l’acord de París i instar-los a anunciar passos més immediats i concrets per posar en pràctica l’acord de 2015.

“Els EUA han tornat i s’està movent amb més valentia. Els Estats Units no estan sols”, va dir Obama.

Obama va assenyalar que els esforços dels Estats Units -el segon pitjor contaminador climàtic del món ara després de la Xina- es van estancar quan el Sr. Trump es va retirar de l’acord climàtic.

“No estava molt content amb això”, va admetre, però va afegir que cal optimisme per salvar el planeta.

“Hi ha moments en què em sento desanimat. Hi ha moments en què el futur sembla una mica desolador. Hi ha moments en què dubto que la humanitat pugui actuar abans que sigui massa tard”, va dir. “No ens podem permetre la desesperança”.

Malgrat l’oposició dins del propi Partit Demòcrata del Sr. Biden que ha bloquejat la legislació de lluita contra el clima, el Sr. Obama va dir que confiava que alguna versió del Sr. Biden ambiciós projecte de llei sobre el clima passarà al Congrés en les properes setmanes.

“Posarà els Estats Units en camí per assolir els seus nous objectius climàtics”, va dir.

I mentre que el 2015, es va considerar que la relació entre els negociadors de l’administració Obama i els seus homòlegs xinesos obre el camí cap a l’acord global de París, el Sr. Obama va criticar dilluns el president xinès Xi Jinping i el president rus Vladimir Putin per no unir-se a altres líders mundials pel clima. converses a Glasgow.

“Va ser especialment descoratjador veure com els líders de dos dels principals emissors del món, la Xina i Rússia, es van negar a assistir fins i tot als procediments, i els seus plans nacionals reflecteixen el que sembla ser una perillosa manca d’urgència”, va dir Obama.

El Sr. Obama va parlar dilluns abans d’una sessió sobre les nacions de les illes del Pacífic, incloses les que l’existència de les quals està amenaçada per l’augment dels oceans sota el canvi climàtic.

“Tots tenim un paper a jugar. Tots tenim feina per fer. Tots tenim sacrificis per fer” sobre el clima, va dir. “Però els que vivim en nacions riques, els que vam ajudar a precipitar el problema… tenim una càrrega addicional”.

Quan estava informant a la conferència de l’ONU sobre el clima (COP26) sobre el progrés de la primera setmana, el president de la COP26, Alok Sharma, va haver de corregir-se sobre el nombre de qüestions resoltes, canviant “molts” per “alguns”.

Encara no s’han fet acords sobre tres objectius principals de la conferència de l’ONU. Es tracta de promeses de reduir les emissions a la meitat l’any 2030 per mantenir viu l’objectiu de límit de temperatura d’1,5 graus centígrads de l’acord climàtic de París; la necessitat de 100.000 milions de dòlars anuals en ajuda financera dels països rics als pobres; i la idea que la meitat d’aquests diners es destinen a adaptar-se als pitjors efectes de l’escalfament global. Altres problemes, com ara el comerç de carboni i la transparència, encara no s’han resolt.

Nombroses nacions en desenvolupament eren pessimistes. Van qualificar el progrés de “decebedor” i no prou a prop, dient que els anuncis sobre la lluita contra el canvi climàtic eren grans en quantitat, però els preocupaven que fossin baixos en quantitat.

Representants de 77 nacions en desenvolupament, juntament amb la Xina, van dir que fins que aquesta conferència climàtica solucioni el problema de la promesa financera per ajudar les nacions pobres a fer front al canvi climàtic, aquestes converses no poden tenir èxit.

Ahmadou Sebory Touré de Guinea, parlant en nom de les nacions pobres, va dir que els països rics que no compleixen la seva promesa de 100.000 milions de dòlars demostra que aquests països només estan fent “un compromís buit”.

“Hi ha una història de promeses incomplertes i compromisos incomplerts per part dels països desenvolupats”, va dir Diego Pacheco Balanza de Bolívia a la conferència.

Els científics diuen que la urgència de l’escalfament global és tan gran com han transmès els terribles discursos a Glasgow, amb el planeta a només uns quants anys del punt en què es fa impossible assolir els objectius establerts a l’acord de París, a causa dels danys creixents del carbó i el petroli. , agricultura i altres fonts de contaminació.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *