Segons l’estudi, més de 57 milions de lliures d’EPI i altres residus plàstics relacionats amb la COVID-19 han contaminat els oceans des que va començar la pandèmia

El món ha estat lluitant contra el COVID-19[feminine pandèmia durant més d’un any i mig, i un nou estudi mostra que en el procés, els oceans de la Terra s’han contaminat molt més amb els residus de màscares, guants i altres articles de protecció rebutjats.

“La recent pandèmia de COVID-19 ha provocat una major demanda de plàstic d’un sol ús, intensificant la pressió sobre aquest problema que ja està fora de control”, va dir. estudiar, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences, diu.

Els investigadors van trobar que des que va començar la pandèmia, 193 països han generat aproximadament 8,4 milions de tones de residus plàstics associats a la pandèmia. D’això, aproximadament 25.900 tones (o més de 57 milions de lliures) de residus, inclosos els equips de protecció personal (EPI), han acabat a l’oceà. Gairebé tres quartes parts d’aquests residus, van dir els investigadors, van ser generats pels hospitals.

Juntament amb les màscares, els guants i els protectors facials que contribueixen al problema, els investigadors van trobar grans quantitats de materials d’embalatge contaminants a l’oceà i les vies fluvials que hi condueixen, ja que els bloquejos i el distanciament social van fer que més gent comprés en línia. Els materials d’embalatge representen el 4,7% dels residus plàstics que han acabat a les vies fluvials i a l’oceà des de l’inici de la pandèmia, van dir.

Els investigadors van trobar que el 46% dels residus plàstics relacionats amb la pandèmia es van generar a Àsia, mentre que el 22% provenien d’Amèrica del Nord i del Sud junts i el 24% d’Europa. Van observar un nivell més baix de tractament i reciclatge de residus mèdics als països en desenvolupament com l’Índia, el Brasil i la Xina

Els residus excessius poden resultar mortals per als ecosistemes marins.

“Els plàstics alliberats es poden transportar a llargues distàncies a l’oceà, trobar-se amb fauna marina i, potencialment, provocar lesions o fins i tot la mort”, van escriure els investigadors, assenyalant estudis i casos anteriors en què la vida marina s’ha embolicat o atrapat en residus, o fins i tot consumit el plàstic.

Al març, altres investigadors va trobar que als Països Baixos es va veure un peix atrapat en un guant mèdic. Als canals holandesos, es van observar ocells utilitzant màscares facials com a materials de nidificació.

Els investigadors prediuen que els residus plàstics de la pandèmia tindran un “impacte durador” en els ecosistemes oceànics, i que la majoria acabaran al fons marí (28,8%) o a les platges (70,5%) a finals de segle.

Alguns dels residus acabaran atrapats a la massa pegats d’escombraries que circulen per les regions oceàniques. L’oceà Àrtic, que es considera especialment vulnerable per la seva alta sensibilitat canvi climàtic, és un “camí sense sortida” per a les deixalles de plàstic, van dir els investigadors.

Van instar les nacions a gestionar millor els seus residus mèdics i desenvolupar solucions més respectuoses amb el medi ambient per recollir, tractar i reciclar els residus. Si no, quan acabi la pandèmia, els seus models prediuen que hi haurà un total d’11 milions de tones de residus plàstics relacionats amb la pandèmia, 34.000 tones de les quals acabaran a l’oceà.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *