Els prototips impulsats pel sol que recullen aigua de l’aire podrien ajudar a milers de milions de persones

Fins i tot quan no hi ha un núvol al cel, sempre hi ha aigua circulant per l’atmosfera.

En comparació amb tots els H20 a la Terra, no hi ha gaire cosa allà dalt… només un 0,001 per cent – però a les zones d’alta humitat, fins i tot aquesta petita quantitat d’humitat podria ser suficient per proporcionar aigua potable segura a mil milions de persones.

La hidratació està allà per prendre. Tot el que hem de fer és esbrinar com aconseguir-ho.

Si podem crear un dispositiu rendible i fora de xarxa que utilitzi energia solar per recollir líquids del cel, un nou document estima que podríem produir 5 litres (1,3 galons dels EUA) d’aigua al dia a les regions que no tenen fonts d’aigua neta.

Per desgràcia, no funcionarà a tot arreu. Sembla que hi ha un rendiment decreixent dels dispositius de recollida d’aigua atmosfèrica en llocs massa secs, específicament aquelles regions que estan per sota del 30 per cent d’humitat relativa.

Als tròpics, però, aquests dispositius hipotètics podrien hidratar milions. Dos terços de les persones sense aigua potable gestionada de manera segura viuen actualment a zones tropicals, especialment a Àfrica, Àsia del Sud i Amèrica Llatina.

A Google i algunes petites empreses emergents, els investigadors ja estan treballant en prototips. El Dispositiu propietat de l’alfabet només té un metre quadrat i utilitza només unes poques cèl·lules solars fotovoltaiques per generar energia i liquar l’aigua extreta de l’aire.

Un nou article dels autors ha utilitzat ara una eina geoespacial per calcular el potencial d’aquests dispositius donats els patrons globals d’humitat, temperatura de l’aire i radiació solar.

Les seves conclusions inicials s’hauran de verificar mitjançant un treball posterior, però els resultats suggereixen que si un dispositiu rendible i fora de la xarxa es pot dissenyar, escalar i executar durant tot el dia, podria servir per hidratar aproximadament la meitat de totes les persones de la xarxa. el món que actualment no té accés a fonts d’aigua neta.

L’aigua extreta de l’aire no serà suficient perquè la gent l’utilitzi als cultius o per cuinar o netejar, però amb els desenvolupaments tecnològics continuats, els investigadors pensen que aquests prototips algun dia podrien proporcionar aigua potable suficient per a aproximadament mil milions de persones.

Malauradament, a partir d’ara, aquests dispositius són massa cars per fer-ho realitat. Tot i així, els investigadors de la “Moonshot Factory” de Google argumenten que els prototips actuals tenen el potencial de ser de baix cost.

Aquests dispositius només inclouen algunes peces mòbils i estan fets amb materials àmpliament disponibles. Només cal augmentar el procés de fabricació i, tot i que això requerirà temps i diners per part dels inversors, els autors argumenten que val la pena l’esforç.

Actualment, uns 2.200 milions de persones al món no tenen accés a aigua potable gestionada de manera segura. Les zones interiors separades de la costa són especialment vulnerables, però fins i tot al Pacífic tropical, els mars creixen canvi climàtic amenacen d’engolir les fonts d’aigua dolça a nombroses illes.

Un dispositiu que permeti als locals abocar una beguda del cel podria salvar milions de vides i mantenir algunes regions del món habitables durant molt més temps enmig d’una crisi climàtica global.

Tenint en compte la incertesa de l’aigua potable neta en el futur, seria estúpid no seguir perseguint el potencial d’aquests prototips.

El somni final és crear un recol·lector d’aigua atmosfèrica que pugui funcionar tant en regions àrides com humides, produint aigua a un cost d’un cèntim per litre.

Ara mateix, els investigadors de l’empresa propietat d’Alphabet, X, estan estancats a 10 cèntims el litre, així que han decidit compartir els plànols amb el món. La seva esperança és que algú pugui agafar el que ha après fins ara i fer-ho rendible.

Quan l’equip va provar la tecnologia emergent l’any passat, van produir 150 mil·lilitres d’aigua per hora per metre quadrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *