Aquestes “zones de vida” són les més vulnerables al canvi climàtic, adverteixen noves projeccions

Si les emissions de combustibles fòssils no disminueixen dràsticament i aviat, un nou estudi suggereix que els diferents ecosistemes de la vida al nostre planeta es transformaran ràpidament, especialment als tròpics i les regions polars.

En lloc de predir el futur d’una sola espècie o d’un hàbitat específic sota canvi climàtic, la investigació actual classifica la Terra en general “zones de vida‘, que són tipus d’ecosistemes a escala paisatgística que comparteixen temperatures, humitat i sequedat similars.

Al final, els investigadors van elaborar un mapa global que conté les ubicacions de 48 possibles zones de vida a la Terra, incloent boscos tropicals, boscos temperats, deserts, boscos boreals, pastures i arbustos.

Utilitzant dades climàtiques històriques i projeccions climàtiques de 180 anys, van modelar què ha passat amb la distribució d’aquestes zones en el passat i què podria passar en el futur.

Avui, les troballes indiquen que els límits entre algunes zones de vida ja han començat a canviar, encara que en menor mesura.

Tot i que la majoria de les ecoregions tenen actualment les mateixes zones de vida que fa un segle, unes 30 han experimentat canvis significatius fins ara, ja sigui reduint-se, expandint-se o canviant d’abast.

Aquests canvis són més notables entre els boscos boreals, les praderies i arbustos de muntanya, els deserts i els boscos temperats de coníferes. Però si no fem res per frenar les nostres emissions, els canvis anuals que experimenten les zones de vida de la Terra en aquest moment es podrien triplicar el 2070.

Això vol dir que en només cinc dècades, 281 ecorregiones podrien patir canvis significatius de zona de vida.

“És important destacar que el ritme previst de canvi de zona de vida futura és molt més ràpid que el passat, inclòs a la majoria d’ecoregions i dins de tots els biomes de la Terra”, els autors. concloure.

El model no és perfecte; només indica un canvi potencial de l’ecosistema. Les zones de vida són categoritzacions àmplies que no inclouen els nombrosos matisos d’un ecosistema, que també es poden veure afectats pel canvi climàtic, com ara les limitacions físiques del creixement de les plantes o la reproducció animal.

Això significa que els resultats probablement siguin una subestimació del canvi que s’hauria d’esperar segons les projeccions climàtiques actuals.

Tot i així, tenint en compte el poc que sabem actualment sobre zones més grans de la vida i com els anirà en el futur, aquesta investigació és un inici important. Podria ajudar a orientar les estratègies adaptatives de conservació i desenvolupament sostenible a les zones del nostre planeta més vulnerables al canvi climàtic.

A zones riques en espècies com les selves tropicals de muntanya de Borneo o Indonèsia, per exemple, els autors van trobar proves d’una rotació de gairebé el 50 per cent a la zona de vida.

Per tant, els esforços de conservació global s’han de centrar en llocs com aquests, on els alts nivells de canvi amenacen un gran nombre d’espècies que no poden adaptar-se a temps.

“És probable que les polítiques i pràctiques que no coincideixen amb els canvis de zones de vida assignin malament els seus recursos limitats i no assoleixin els objectius de conservació de la biodiversitat i desenvolupament sostenible”, els autors. explicar, “sobretot a les regions on el ritme de canvi és més gran i els llindars climatològics de fracàs ja estan a prop”.

Els tròpics i les regions polars del nostre planeta són les zones que canvien més ràpidament.

Les zones de vida de les selves tropicals, per exemple, probablement s’expandeixen a altres zones de vida veïnes a mesura que el canvi climàtic empitjora. Mentrestant, és probable que les zones de vida associades a la tundra es redueixin de mida.

Les noves projeccions no només destaquen on les zones de vida estan canviant més, sinó que també identifiquen possibles santuaris climàtics. Fins i tot sota el pitjor escenari d’emissions, el model actual suggereix que al voltant del 57 per cent de tota la superfície terrestre de la Terra encara albergarà les mateixes zones de vida.

Aquestes ecoregions estables semblen situar-se principalment a les conques de l’Amazones i del Congo, el desert del Sàhara, el sud-est asiàtic i el sud d’Austràlia. Tot i que aquestes àrees no seran immunes al canvi climàtic de cap manera, el risc que les seves ecorregiones passin a una zona de vida diferent és baix.

“En conseqüència, els llocs que experimentaran el menor canvi climàtic en un futur proper, i els llocs on les zones de vida persistiran sense canvis, representen els que tenen el major potencial de Antropocè refugi”, els autors escriure.

“Sempre que l’extinció local no es produeixi allà a causa de factors no climàtics, les zones de vida estable proporcionen els llocs on la biodiversitat és més probable que persisteixi, s’adapti i fins i tot especiï”.

Aquests nous mapes ens donen una visió d’aquest possible futur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *