6 controls de seguretat que tothom hauria de fer amb regularitat

La seguretat no ha de consumir el vostre temps. Dedica uns minuts aquí i allà en aquestes comprovacions de seguretat importants per protegir la teva vida en línia.

La seguretat sovint se sent com una tasca descoratjadora. Qui té temps per passar hores bloquejant comptes i ajustant la configuració del telèfon i l’ordinador?

La veritat és que no hauríeu de tenir por de la seguretat i podeu trencar-la en peces manejables. Podeu fer revisions importants en qüestió de minuts i la vostra vida en línia serà molt més segura gràcies a elles.

Aquí hi ha diverses comprovacions de seguretat vitals per treballar en el vostre horari. Fes-ho de tant en tant i estaràs més segur que la gran majoria de la gent.

1. Aplica actualitzacions per a tot

Tothom ha fet clic a “Recorda’m més tard” quan se li demana una actualització. Però no hauríeu de fer-ho durant molt de temps, ja que aplicar actualitzacions és una de les maneres més importants de mantenir els vostres dispositius segurs. Quan els desenvolupadors troben una fallada de seguretat al seu programari, l’emissió d’una actualització és com la solucionen. En ignorar aquestes actualitzacions, t’obres a vulnerabilitats.

Moltes víctimes d’atacs de seguretat generalitzats històrics tenien sistemes operatius obsolets. Simplement aplicar els últims pegats els hauria protegit d’aquests riscos coneguts. És per això que la majoria dels sistemes operatius moderns instal·len les actualitzacions automàticament, o almenys us demanen que les instal·leu regularment.

Mireu com actualitzar-ho tot a Windows i la nostra guia per actualitzar el programari al vostre Mac per mantenir el vostre escriptori protegit. Quan obriu un programa i vegeu un missatge per actualitzar, feu-ho tan aviat com sigui possible. I no us oblideu dels altres dispositius; actualitzar el vostre encaminador, Kindle, Xbox, etc. us mantindrà més segur quan feu servir aquests dispositius.

2. Utilitzeu un gestor de contrasenyes per canviar les vostres contrasenyes febles

Ús de contrasenyes fortes és vital per mantenir segurs els vostres comptes. Les contrasenyes curtes, les contrasenyes que utilitzeu a diversos llocs web i les contrasenyes fàcilment endevinables són objectius fàcils d’atacar. Nosaltres recomanem que comenceu a utilitzar un gestor de contrasenyes per gestionar això per tu.

Preneu-ho una mica a la vegada perquè no sigui aclaparador. Comenceu canviant les vostres contrasenyes més importants, com ara el correu electrònic, el banc i els comptes de xarxes socials. No cal que canvieu les contrasenyes tot el temps, però hauríeu de vigilar les infraccions importants. Eines com ara He estat enganxat? voluntat comproveu si les dades del vostre compte han estat compromeses.

Això també s’estén al vostre telèfon. No utilitzeu alguna cosa òbvia com 1234 com a PIN.

Amb els controls de xarxes socials mal configurats, podríeu estar compartint informació sense saber-ho amb molta més gent del que us penseu. És important dedicar uns moments a revisar amb qui esteu compartint les actualitzacions.

A Facebook, visiteu el vostre Pàgina de configuració i feu clic Privadesa a la barra lateral esquerra. Reviseu la configuració aquí per canviar qui pot veure les vostres publicacions, qui pot contactar-vos i qui pot buscar-vos mitjançant la cerca. També hauríeu de revisar el Perfil i etiquetatge pestanya per canviar qui pot publicar a la vostra pàgina.

Per a Twitter, visiteu Configuració i privadesa i feu clic a Privacitat i seguretat pestanya. Aquí podeu protegir els vostres tuits perquè no siguin públics, eliminar la vostra ubicació dels tuits, desactivar l’etiquetatge de fotos i evitar que altres us descobrin.

4. Comproveu els permisos de l’aplicació

Tant Android com iOS us permeten ajustar els permisos que tenen les aplicacions a dades sensibles com el micròfon i els contactes. Les aplicacions us demanaran accés a aquests permisos quan els necessitin, però podeu concedir-los o denegar-los en qualsevol moment.

Tot i que la majoria de les aplicacions no són malicioses i necessiten aquests permisos per funcionar correctament, val la pena revisar-les de tant en tant per assegurar-vos que una aplicació no prengui informació que no necessita. Aplicacions com Facebook que requereixen una quantitat absurda de permisos poden portar-vos a desinstal·lar-les completament.

Veure el nostre guia sobre els permisos d’Android i maneres d’augmentar la privadesa a l’iPhone per a més informació.

5. Reviseu els processos en execució al vostre PC

Tot i que no necessiteu saber el propòsit exacte de tot el que s’executa al vostre ordinador, és una bona idea comprovar quins processos estan actius de tant en tant. Fer-ho també us ajudarà a aprendre més sobre el vostre ordinador a mesura que us familiaritzeu amb el seu funcionament.

A Windows, utilitzar el Gestor de tasques per revisar i controlar els processos en funcionament. El Processos la pestanya conté tot el que s’executa a l’ordinador; només assegureu-vos no acabi cap procés vital.

Els usuaris de Mac poden fer-ho vegeu processos en execució amb el Monitor d’activitat. La manera més ràpida d’obrir-lo és prement Cmd + Espai per obrir Spotlight i després escriviu Monitor d’activitat i pressionant Entra. Fes una ullada a través de CPU pestanya per veure què s’està executant a la vostra màquina.

Mentre hi esteu, també ho hauríeu de fer revisar les extensions del navegador instal·lades regularment. Els complements maliciosos poden segrestar la vostra navegació, i fins i tot les extensions un cop innocents es compren i es converteixen en programari espia. A Chrome, aneu a Menú > Més eines > Extensions i desactivar o eliminar qualsevol que sembli sospitós. Els usuaris de Firefox poden trobar aquesta llista a Menú > Complements i temes.

6. Busca programari maliciós

És possible que noteu indicis que teniu programari maliciós al vostre PC, però en molts casos, una infecció pot ser silenciosa. Un bon escàner antivirus hauria de detectar la majoria de les infeccions de programari maliciós abans que puguin entrar al vostre sistema, però una segona opinió d’un escàner antimalware mai fa mal.

A Windows, res millor Malwarebytes. Instal·leu la versió gratuïta per buscar programari maliciós de tot tipus i elimineu-lo amb només uns quants clics. No cal que utilitzeu un antivirus al Mac si aneu amb compte, però no hi ha res de dolent amb un ràpid Malwarebytes per a Mac per a la tranquil·litat tampoc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *