La majoria de l’electricitat a les nacions industrialitzades podria provenir del vent i la solar, mostra un estudi

No ens podem permetre el luxe de retardar el canvi a fonts d’energia renovables i, tot i que hi ha molt debat sobre com aconseguir-ho, cada cop més investigació juntament amb el creixement proves del món real suggereix que és absolutament a opció viable i pràctica.

Ara, un nou estudi d’un equip internacional d’investigadors s’espera que ajudi a resoldre-ho definitivament.

L’estudi mostra que la majoria de la demanda d’electricitat de moltes nacions industrialitzades es pot satisfer amb alguna combinació de fonts d’energia eòlica i solar, sempre que es facin esforços addicionals per instal·lar instal·lacions d’emmagatzematge d’energia per cobrir els temps de producció intermitent.

Mitjançant l’anàlisi de l’ús d’energia de 42 països principals durant 39 anys (del 1980 al 2018), els investigadors van poder modelar com els augments de la producció d’energia eòlica i solar podrien satisfer les demandes de les nacions des de l’Afganistan fins a Zimbabwe.

“L’eòlica i la solar podrien satisfer més del 80 per cent de la demanda en molts llocs sense quantitats esbojarrades d’emmagatzematge o capacitat de generació excessiva, que és el punt crític”. diu el científic del sistema terrestre Steven Davis de la Universitat de Califòrnia, Irvine (UCI).

“Però, depenent del país, pot haver-hi molts períodes de diversos dies al llarg de l’any en què s’haurà de satisfer una certa demanda mitjançant l’emmagatzematge d’energia i altres fonts d’energia no fòssils en un futur amb zero carboni”.

Fins i tot sense cap emmagatzematge d’energia, els sistemes renovables podrien satisfer les necessitats dels països de l’estudi durant el 72-91 per cent del temps, amb l’energia eòlica liderant el camí, mostra l’estudi. Afegiu 12 hores d’emmagatzematge d’energia a tot el tauler, i això augmenta fins al 83-94 per cent del temps, amb la presa solar com a font d’energia dominant.

Això suposa que els països es van comprometre a produir prou energia eòlica i solar per satisfer les demandes de la seva població: aquest estudi es preocupa principalment de la fiabilitat i fiabilitat de les energies renovables més que de la quantitat d’energia que són capaços de produir.

Per descomptat, les demandes d’electricitat d’una població fluctuen amb el temps igual que la disponibilitat de llum solar i vent. La modelització va revelar que els països més grans i de latituds més baixes tindrien més facilitat el canvi a l’energia sostenible, perquè podrien dependre de l’energia solar durant la major part de l’any.

Els països més petits a latituds més altes, com Alemanya, per exemple, es trobarien tornant a fonts d’energia de reserva amb més freqüència, segons els investigadors. Tanmateix, l’emmagatzematge a llarg termini i la posada en comú de fonts (solar d’Espanya i eòlica de Dinamarca, per exemple), podrien minimitzar aquests problemes.

“Les dades històriques mostren que els països que estan més allunyats de l’equador poden experimentar ocasionalment períodes anomenats ‘doldrums foscos’ durant els quals hi ha una disponibilitat d’energia solar i eòlica molt limitada”. diu el científic del sistema terrestre Dan Tong de la Universitat de Tsinghua a la Xina.

“Una aparició recent d’aquest fenomen a Alemanya va durar dues setmanes, obligant els alemanys a recórrer a la generació enviable, que en molts casos és proporcionada per plantes de combustió de combustibles fòssils”.

En el cas dels Estats Units, per posar un altre exemple, l’estudi va demostrar que l’eòlica i la solar podrien representar al voltant del 85 per cent de la demanda total d’electricitat. L’excés de capacitat, l’addició de mètodes d’emmagatzematge com les bateries i la connexió a altres països del continent nord-americà augmentaria encara més aquest nombre.

Cada país haurà d’abordar-ho de manera diferent, depenent de la seva ubicació, les seves necessitats i els recursos disponibles, diuen els investigadors. En aquest estudi també s’han de tenir en compte algunes hipòtesis, com ara la perfecta transmissió d’electricitat sense malbaratament d’energia i una generació anual igual a la demanda anual.

No obstant això, aquests models ens donen un pla de com podem treballar cap a un sistema energètic sostenible i amb zero emissions netes a tot el món; la qüestió és que es pot fer, i en molts llocs del món, ja està passant.

“A tot el món, hi ha algunes limitacions geofísiques definides a la nostra capacitat de produir electricitat amb carboni net zero”, diu Davis.

“Es redueix a la diferència entre el difícil i l’impossible. Serà difícil eliminar completament els combustibles fòssils de la nostra combinació de generació d’energia, però podem assolir aquest objectiu quan les tecnologies, l’economia i la voluntat sociopolítica estiguin alineades”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *