Els 7 millors sistemes operatius lleugers per a Raspberry Pi

Necessites extreure una potència de processament addicional del teu Raspberry Pi? Proveu un d’aquests sistemes operatius Raspberry Pi lleugers.

El vostre Raspberry Pi no és com un ordinador estàndard. Per descomptat, pot actuar com a substitut d’escriptori, però en general, és un dispositiu més versàtil.

Un dels avantatges és que no té recursos massius. El sistema operatiu Raspberry Pi és més compacte que la majoria de distribucions, amb algunes funcions que falten. És lleuger i per una bona raó: moltes de les funcions que es troben normalment als ordinadors de sobretaula Linux no són necessàries en un Raspberry Pi.

En mantenir el sistema operatiu (SO) lleuger, la potència de processament i la memòria RAM es poden dedicar a qualsevol projecte que tingueu previst executar. Per mantenir les coses més eficients, instal·leu un d’aquests sistemes operatius Raspberry Pi lleugers.

1. Raspberry Pi OS Lite

L’opció més òbvia per a qualsevol que busqui una distribució lleugera de Raspberry Pi (“distro”) és Raspberry Pi OS Lite.

Basat en Debian Buster, Raspberry Pi OS és el nou nom del sistema operatiu Raspbian. La compilació Lite és una imatge mínima sense el gestor de finestres del servidor X, components relacionats i altres mòduls.

També hi ha menys programari, menys mòduls i el sistema operatiu utilitza menys recursos del sistema. El principal resultat d’això és que hi ha més memòria RAM i potència de processament. Tot i que el sistema operatiu complet de Raspberry Pi és una imatge de 5 GB, Raspbian Stretch Lite només té 1,8 GB.

Com a resultat, aquesta distribució “ligera” és “sense cap” (és a dir, no té escriptori) i és ideal per al servidor. Veureu alguns guanys de rendiment, sobretot si feu servir el Pi com a servidor de fitxers o per a qualsevol altra tasca sense cap

2. DietPi

Un altre distribució lleugera de Raspberry Pi que té les seves arrels a Debian Buster, DietPi està disponible per a diversos ordinadors d’una sola placa. Tot i que s’admeten Odroid, taulers Pine i ASUS Tinker Board, principalment això és per a taulers Raspberry Pi. DietPi és per a tots els models de placa Pi i es basa en una versió compacta de Debian.

DietPi pot cabre en una targeta de 2 GB i inclou una eina de programari per instal·lar aplicacions optimitzades.

Tot i que les targetes més grans òbviament ofereixen més emmagatzematge, amb un sistema operatiu tan lleuger, aquest emmagatzematge es pot maximitzar per al vostre projecte.

Optimitzat aplicacions per al sistema operatiu DietPi inclou ordinadors de sobretaula, sistemes multimèdia, eines de jocs, núvol, servidors de fitxers i web, i molt més. Si busqueu el sistema operatiu Raspberry Pi més ràpid, DietPi és el lloc per començar.

3. piCore/Tiny Core Linux

Segurament heu sentit parlar de Tiny Core Linux, ja que apareix regularment a les llistes de la majoria distribucions compactes de Linux. Increïblement lleugera, la versió de Raspberry Pi de Tiny Core Linux, piCore, té una descàrrega molt petita. Té una mica menys de 90 MB.

També arrenca ràpid!

El sistema operatiu Raspberry Pi mínim definitiu, piCore és ràpid i flexible, però gairebé no té programari. En lloc d’això, haureu de descarregar i instal·lar el vostre propi navegador web, client de correu electrònic, editor de text i altres aplicacions.

Suau i estable, piCore inclou connectivitat a Internet i fins i tot aconsegueix introduir un escriptori tradicional al paquet compacte. Sense l’escriptori, piCore utilitza encara menys recursos!

4. Arch Linux ARM

Arch ha estat durant molt de temps l’alternativa més popular al sistema operatiu Raspbian i Raspberry Pi, i amb una bona raó. Aquesta versió enfocada a ARM de l’Arch Linux de 32 bits té totes les característiques i funcionalitats que espereu d’un sistema operatiu Raspberry Pi.

El resultat final és una distribució elegant completa amb el Escriptori Xfce. És ràpid, eficient i ideal per als diferents projectes de Raspberry Pi que vulgueu executar. L’accés complet a GPIO també està disponible amb Arch Linux, el que el converteix en un sistema operatiu Raspberry Pi fantàstic i lleuger.

5. RISC OS

Aquest és un sistema operatiu lleuger i no Linux que podeu executar al Raspberry Pi. El sistema operatiu original basat en ARM, RISC OS data de la dècada de 1980 i segueix sent útil. Disponible per a diversos dispositius, RISC OS té una empremta compacta. Al Pi, necessitareu només 119 MB d’espai a la vostra targeta microSD, tot i que caldrà una targeta de 2 GB.

Com que RISC OS no està relacionat amb Linux, haureu d’aprendre algunes ordres noves. La GUI pot ser una mica difícil al principi, ja que no hi ha cap botó o base d'”inici”. En canvi, les aplicacions s’agrupen en carpetes d’escriptori i tenen el prefix “!”

Mentrestant, assegureu-vos que feu servir RISC OS amb un ratolí de tres botons; una roda en què es pot fer clic serà suficient com a botó central.

Tot i que no és Linux, aquest és un bon sistema operatiu Raspberry Pi lleuger. Consulteu la nostra guia a instal·lant RISC OS al Raspberry Pi per saber-ne més.

6. Raspup/Puppy Linux

Un altre sistema operatiu extremadament lleuger per a Raspberry Pi és Raspup, una versió de Puppy Linux. Amb versions disponibles per a tots els models de Raspberry Pi, Raspup aporta l’experiència Puppy Linux al Pi. Això vol dir que si no deseu la sessió al final de l’ús, la propera arrencada serà com una instal·lació totalment nova.

És evident que això té alguns desavantatges, però és excel·lent per a la privadesa i per mantenir el sistema operatiu lleuger. D’altra banda, si teniu paquets instal·lats, haureu de desar sessions per poder utilitzar el programari en arrencades posteriors.

Tot i que la instal·lació és lleugera, hauríeu de poder trobar la majoria del programari habitual mitjançant els dipòsits de Raspbian.

7. Sugar on a Stick/Sugar OS

És possible que hagis sentit parlar del projecte OLPC (One Laptop Per Child) que va començar l’any 2007. El seu objectiu era crear i distribuir ordinadors educatius per al món en desenvolupament, i comptava amb Sugar OS.

Els objectius d’OLPC no són tan diferents dels de la Fundació Raspberry Pi (és a dir, l’educació), per la qual cosa no és massa sorprenent trobar Sugar OS disponible per al Pi. Tot i que podeu executar Sugar com a aplicació a Raspbian, la versió completa es basa en Fedora.

Anomenada Sugar on a Stick, la interfície d’usuari pot trigar a acostumar-s’hi, però està plena d’eines. Particularment ideal per als usuaris més joves, Sugar on a Stick és fàcil d’utilitzar, intuïtiu i s’adapta perfectament al Raspberry Pi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *