3 consells a tenir en compte abans de comprar un soldador nou

Cansat de fallar en la soldadura? Potser esteu encallat per eines deficients. A continuació s’explica com els soldadors barats us preparen per fallar.

La majoria dels principiants comencen una nova afició amb eines barates i les actualitzen a mesura que milloren les seves habilitats. La soldadura, però, és una disciplina on una eina d’alta qualitat és la diferència entre un projecte d’èxit i una cara barbacoa electrònica.

La soldadura és essencialment una habilitat senzilla complicada per la prevalença de ferros barats que espanten els principiants. Continueu llegint per esbrinar com podeu fer molt millor amb un soldador de qualitat i per què els barats no valen la pena.

1. Eviteu els soldadors de temperatura fixa

Conèixer els conceptes bàsics de la soldadura és fonamental per entendre la diferència entre un bon soldador i un dolent. Ser capaç de dir-ho requereix una comprensió a fons de la mecànica de la soldadura, com ara l’acció del metall-solvent i el paper del flux, tal com s’explica al nostre Guia bàsica de soldadura.

Un soldador ideal no només ha de proporcionar prou calor per al procés de soldadura, sinó que també ho ha de fer d’una manera controlada amb precisió. La soldadura implica diferents mides de components i tipus de soldadura, que requereixen temperatures de soldadura específiques. Per tant, una bona planxa hauria de permetre un control granular de la temperatura de la punta.

Qualsevol error en aquest departament condueix a juntes de soldadura en fred o components cremats. Malauradament, això descarta que tots els ferros d’entrada que no tinguin ajust de temperatura.

Aquests soldadors escalfen la punta a una temperatura predeterminada arbitrària i no són prou bons per mantenir-lo prou bé. Sense cap mitjà per detectar la temperatura de la punta, aquests ferros no poden reduir la potència de l’escalfador quan solden components delicats ni poden augmentar-lo per fer front a treballs més grans.

Fins i tot a les persones més experimentades els resulta gairebé impossible obtenir resultats consistents amb aquests ferros. És molt probable que els principiants arruïnin els seus projectes de soldadura amb aquestes eines.

2. Entendre el control de potència i temperatura

La potència anunciada del soldador indica essencialment la rapidesa amb què l’element de calefacció pot augmentar la temperatura de la punta. Una planxa de 25 watts trigarà més d’un minut a portar la punta fins a 660 °F de la temperatura ambient. D’altra banda, una estació de soldadura JBC de 130 watts hi arribarà en un parell de segons.

Soldar és molt més complicat que simplement escalfar la punta a la temperatura desitjada.

Quan la punta calenta toca el treball, aboca calor al coixinet de PCB relativament més fresc i el component porta i es torna més fred. És quan l’element de calefacció s’activa per mantenir la temperatura de la punta. Els treballs de soldadura delicats amb components més petits equivalen a una massa tèrmica més baixa, de manera que fins i tot un ferro de 25 watts es pot mantenir al dia.

Tanmateix, els components grans com els condensadors a granel i els plans de terra actuen com a dissipadors de calor. Els soldadors de potència més baixa no poden reposar la calor perduda durant la soldadura amb prou rapidesa, cosa que provoca unions fredes i un fracàs total per soldar components amb massa tèrmica elevada.

Si teniu intenció de soldar peces grans com ara connectors XT-90, plans de terra massius i altres components d’alta massa tèrmica, heu d’optar per un soldador d’alta potència.

Els treballs de soldadura més petits es poden gestionar amb ferros de baixa potència, però soldar interruptors de teclat mecànic és un bon exemple de com fins i tot els components delicats es poden beneficiar dels ferros d’alta potència. Un teclat estàndard de 104 tecles implica soldar centenars d’unions en ràpida successió.

Una planxa de baixa potència no pot mantenir la temperatura de la punta en aquestes condicions i es tradueix en un fenomen anomenat deriva tèrmica, en què la temperatura de la punta baixa progressivament fins a acabar amb juntes fredes. Les bones estacions de soldadura estan equipades amb almenys 60 watts de potència de calefacció, cosa que les fa prou versàtils per ser utilitzades per a la majoria de treballs.

Contràriament a la creença popular, una planxa d’alta potència no destruirà components delicats. Un soldador amb temperatura controlada està dissenyat per apagar l’escalfador quan la punta arriba a una temperatura predeterminada. El potent sistema de calefacció només garanteix una ràpida recuperació tèrmica durant els treballs de soldadura exigents.

3. El control de temperatura en bucle tancat és important

Tenir molta potència sota el capó és fantàstic, però hi ha una raó per la qual es prefereixen els cotxes de ral·li als camions semiremolcs quan la capacitat de resposta és primordial. La soldadura no és diferent. La vostra estació de soldadura pot tenir 130 watts de potència de calefacció, però no serveix de gaire si es deixa que la punta es refredi massa abans que l’escalfador entri en funcionament.

Els soldadors analògics barats estan encallats pel seu lent temps de resposta tèrmica. No poden reaccionar prou ràpid per compensar la ràpida pèrdua de temperatura de la punta experimentada quan es solden components més grans. Això es manifesta com a deriva tèrmica i, en conseqüència, provoca articulacions fredes.

Els bons soldadors solucionen aquest problema incorporant un sistema digital de control de temperatura de bucle tancat significativament més àgil. Normalment, això implica un element de calefacció, un sensor de temperatura i una unitat de control de microprocessador.

Estacions de soldadura modernes, i fins i tot alguns soldadors barats com ara el TS-100 i Pinecil, utilitzen un control de temperatura basat en microprocessador, que els permet reaccionar ràpidament per mantenir una temperatura precisa de la punta fins i tot mentre solden components d’alta massa tèrmica.

Aquesta capacitat d’evitar tant la baixada com la superació de la temperatura és especialment important quan es solden circuits integrats sensibles a la calor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *